2016-08-01 1804 views
難得開心星期五,緊係要對自己好點食好少少,放工約左媽咪係紅磡等,因為依面好多餐廳選擇,但好多都要等位唯一韓國菜係依頭有多幾間選擇,早前經過依間餐廳門外睇過餐牌,整體上都幾多食物選擇,石頭飯、湯、韓式炒粉絲、韓式小食、炸雞等等,真係包羅萬有,加上店門外裝修都較為傳統既韓國餐館設計同隔離仲開設多一間只係專賣炸雞既外賣店,可以讓客人入店食又得,想外賣取走又可以,所以吸引左我地入去試下。入到店內,基本上全場滿座,唯獨剩下得返一兩張二人枱,我地都坐下慢慢睇下食咩好。見到隔離枱樣樣都有叫咁,我地就睇中佢地碟炸雞,於是我地都毫不猶豫叫左原味+甜辣味炸雞雙拼同韓式紫菜呑拿魚卷,老闆親自幫我地落單,佢識講廣東話仲問我地炸雞想食有骨定無骨,我地揀左有骨,覺得有骨雞有咬口同香D。店內都貼滿韓劇既海報,播住韓國歌,令大家更投入同享受晚餐,老闆亦都幫我地落完單後立即拎左六碟前菜同兩杯麥茶比我地過下口隱先上菜速度都頗快,首先係-韓式紫菜呑拿魚卷: 一條卷物切開八件,擺法都好精美,賣相好有油光,感覺好似即叫即卷咁,餡料有蛋、呑拿魚、漬物、蟹柳、紅蘿蔔、薄荷葉,口感好煙韌,配埋薄荷葉味道好清爽,紫菜好香麻油味,飯仲要

上菜速度都頗快,首先係-

韓式紫菜呑拿魚卷: 一條卷物切開八件,擺法都好精美,賣相好有油光,感覺好似即叫即卷咁,餡料有蛋、呑拿魚、漬物、蟹柳、紅蘿蔔、薄荷葉,口感好煙韌,配埋薄荷葉味道好清爽,紫菜好香麻油味,飯仲要係暖暖地,好好食

韓式原味+甜辣味有骨炸雞: 炸得剛剛好,肉質嫩滑有肉汁,入口脆得黎皮又好薄,甜辣味道恰當,愈食食辣,啱哂喜愛食辣既朋友,食兩件覺得漏就食粒酸蘿蔔,清一清個油膩度
原味炸雞一樣皮脆薄又肉嫩,另外配有蜜糖芥末醬,沾一沾超好食

我地兩母女淨係叫兩樣食物都飽飽了,自行行到收銀處埋單,老闆亦都好友善同我地講多謝,下次我會再黎試下其他
前菜
2016-07-29