位於石門o既呢間西餐廳,樓底好高,開揚度高,以綠白色為主調,帶點田園氣息;因應就o黎聖誕,掛上o左少少節日裝飾。除o左有長檯方便一大班人之餘,仲有d 圓形卡位,俾我地坐得親密d sweet sweet……餐廳有多個國家多種生蠔,其中六款仲做緊買一送一。雖然我地無叫到,但仍然試o左客招牌蠔湯($68 未加一)。個湯呈灰綠色,質地creamy 濃稠,蠔味尤其重,相信幾足料熬製,鮮甜之中唔會過鹹。跟湯搭上一小片蒜蓉法包。前菜諗過叫parma ham 配哈蜜瓜定煙三文魚,最後都係決定嗌碟煙三文魚配蕃茄莎莎($78)。滑滑o既smoked salmon,上面o既莎莎醬以蕃茄、洋蔥粒等同香草製成,整體味道酸甜,口感清新。朋友鍾意鋸扒,點o左一份炭燒紐西蘭肉眼($248)。大塊厚身,聞落好香炭燒o既bbq 味!外面燒成吸睛o既橫紋,裡面因為叫medium rare,自然十分鬆化。佢無其他餐廳整通常連帶一大舊肥膏,果真啖啖肉。一啖咬落去,牛穌味遊走齒頰之間,大滿足!塊扒下面有住薯仔、露荀、粟米仔等o既配菜,仲附上黃芥辣,辣度甚高……龍蝦汁海鮮意大利飯($168) 一如menu 圖中所示,都算幾多餸,有

招牌蠔湯 ($68)
招牌蠔湯

煙三文魚配蕃茄莎莎 ($78)

炭燒紐西蘭肉眼 ($248)
炭燒紐西蘭肉眼

龍蝦汁海鮮意大利飯($168) 一如menu 圖中所示,都算幾多餸,有兩隻青口、蝦、魷魚圈、帶子同d 細螺肉混o係入面。橙色o既龍蝦汁沾滿每粒飯,係幾惹味,如果d 飯粒可以再硬身番少少會更好。
龍蝦汁海鮮意大利飯 ($168)
龍蝦汁海鮮意大利飯

想講,呢間餐廳除o左seafood 正之外,佢d 甜品都好鬼吸引,一路食見住隔離檯一路上住唔同款式造型o既甜品,真係睇到人流晒口水!其中最特別莫過於我地叫o既呢個燴車厘子金寶脆脆配雜莓及雪糕($78)。
燴車厘子金寶脆脆配雜莓及雪糕 ($78)

用大酒杯盛載,裡面o既雪糕同生果堆砌到好似一個盆景咁;就o黎聖誕,又令人聯想到o個d 飄雪水晶球,色彩豔麗,影相o厄like 一流!上面封住o既係一層用蛋白造o既脆脆,食o既時候要先敲碎,有得食有得玩,而且碎裂o左之後又係另一個景色,真係幾推介。車厘子同d berries 又係少少酸多多甜,雪糕更加係movenpick o既出品,質素絕對有保證!
Celebration
Birthday
招牌蠔湯 ($68)
煙三文魚配蕃茄莎莎 ($78)
炭燒紐西蘭肉眼 ($248)
龍蝦汁海鮮意大利飯 ($168)
燴車厘子金寶脆脆配雜莓及雪糕 ($78)