2021-06-20 1322 views
🍴Su Casa沙田石門近年開了很多特色的餐廳,在這裏找了一間西餐廳和朋友慶祝生日。📍是日餐湯-南瓜湯 $48筆者選了是日餐湯南瓜湯,南瓜湯10分香甜,帶了一點南瓜蓉,感覺清新美味,跟餐的蒜蓉多士烤得金黃,香脆味美。📍招牌蠔湯 $68朋友點了蠔湯,筆者試了一口,感覺是以蠔打成蠔汁混和忌廉製成的,蠔味出眾🦪感覺鮮甜,愛吃蠔的朋友建議一試。📍Knysna Bay南非蠔$62 (買一送一)📍Poesie法國蠔$65 (買一送一)餐廳有買一送一優惠,朋友便點了一些來吃,筆者不嗜生冷食物,但看到生蠔的黑邊光亮清澈,感覺到生蠔非常新鮮。朋友吃後亦大贊生蠔海水味重,肉質鮮味無窮。📍德國腸拼盤配酸椰菜 $98香腸味道不錯,可惜份量偏少,尤其是酸椰菜,只有兩口左右的份量,感覺有點不夠喉。📍攤銷美國特級牛肩扒配燒汁 $258 牛肩扒七成熟,烹調得恰到好處,肉質厚身嫩滑,味道香濃。配菜配以薯條西蘭花椰菜和蕃茄,分量十足。📍日本帶子菠菜忌廉天使麵 $168一客有4粒煎得金黃的帶子,以蕃紅花作裝飾,綠色的天使麵份量不少,菠菜忌廉味香濃,可惜天使麵麵條略淋,若麵條烹調時間稍稍短一點會更彈牙。📍意大利檸檬甜心雪糕
🍴Su Casa

📍是日餐湯-南瓜湯 $48

📍招牌蠔湯 $68

📍Knysna Bay南非蠔$62 (買一送一)
📍Poesie法國蠔$65 (買一送一)

📍德國腸拼盤配酸椰菜 $98

📍攤銷美國特級牛肩扒配燒汁 $258

📍日本帶子菠菜忌廉天使麵 $168

📍意大利檸檬甜心雪糕球 $68
檸檬味的雪糕,感覺偏向像雪葩質感,酸度重,吃下非常醒神清新。

餐廳格局明亮,舒適好坐,適合家人或朋友聚餐。

👅 味道:4/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.5/5
👀回頭率:4/5
🍽 餐廳:Su Casa
🌐地址: 沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03地舖

2021-06-18
好難得搵到間餐廳🍴係我個女會深深掛念,連續一個星期不斷轟炸我;🤯🤯🤯🤯「你唔係講話我乖乖地食完飯,之後就有得玩扭蛋機嘅咩?點解你最後走咗冇俾我哋扭蛋嘅」 😱😆🧠OMG我心諗咪就係因為你食得慢囉⋯⋯👻搞到最後我地無時間就嚟趕唔切哥哥踢波,👽👽👽趕頭趕命咁樣走咗出去完全唔記得有得扭蛋機呢件事情🤣🤣🤣今日問佢哋lunch食乜嘢,2隻小鬼異口同聲講:「要去上次由顏色有扭蛋機嘅餐廳食飯!🤪」服務態度值得稱讚👍👍每次去到就會會送上小朋友餐具+填色畫紙🎨同埋蠟筆🖍️小朋友等等嘢食期間都唔會無聊👍果然好辦法,呢招完全捉到我小朋友嘅弱點👏😮‍💨小朋友對於喜愛的食物係5會悶嫁😹今次今次又係叫返同上次一樣嘅餐🙄🙄🙄🙋‍♀️🙋‍♂️「一個A餐,一個B餐呀唔該」通常會叫兩個唔同嘅餐,之後呢兩個小朋友就share食啦!🤗🤗服務員仲問埋個兒童餐嘅車仔要咩顏色👍避免佢哋因為爭餐具都可以嘈一餐🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰服務員得知我哋冇上次冇扭蛋,今次佢特登攞多兩份禮物俾我啲小朋友😍😍兄妹倆好滿足🥰兒童餐$68 好低食 👍👍👍👍👍A餐spaghetti 份量都好夠,妹妹食到個咀都係番茄醬😋😋🤤B餐🍟Fish and chips炸魚外脆

服務態度值得稱讚👍👍
每次去到就會會送上小朋友餐具+填色畫紙🎨同埋蠟筆🖍️

😮‍💨小朋友對於喜愛的食物係5會悶嫁😹
今次今次又係叫返同上次一樣嘅餐🙄🙄🙄
🙋‍♀️🙋‍♂️「一個A餐,一個B餐呀唔該」

服務員仲問埋個兒童餐嘅車仔要咩顏色👍
避免佢哋因為爭餐具都可以嘈一餐
🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

服務員得知我哋冇上次冇扭蛋,
今次佢特登攞多兩份禮物俾我啲小朋友😍😍
兄妹倆好滿足🥰

兒童餐$68 好低食 👍👍👍👍👍
B餐🍟Fish and chips炸魚外脆魚肉又唔乾,小朋友食到完全停5到口😋😋

我同老公前面食咗個brunch🥞🍜
所以今次淨係嗌左兩杯嘢飲☕️🥤🧊🧊
☕️Flat white & 🧊Ice caramel latte
嘢飲都好好飲特別係杯Ice caramel latte😋

餐廳環境都好舒服👍光線好好我地影多幾張親子相片😚🤪🥸🤩🥳

4 day(s) ago
Lunch
  • 兒童餐
今晚路過石門搵好野食,行過餐廳門口見生蠔買一送一,就入店嘗試一下。我們二人叫了兩個set dinner,有餐湯,送一杯菠蘿亞麻籽綠茶,order左炭燒豬扒和煙三文魚蟹籽意粉,原來加$48已可以有廚師發板精選生蠔兩隻,非常抵食。廚師選了南非生蠔,生蠔好新鮮,海水味剛好,非常滿意。意粉好多料味道不錯,炭燒豬扒可以再煮冧啲。整體食物幾好,特別係生蠔有驚喜。值得一讚係侍應服務好好,態度誠懇笑容可掬,會細心解答問題,又會主動為我們更換餐碟。一定會再次幫襯。
2021-07-10
  • 生蠔
今日星期六心血來潮同家人出去食好啲啲上網搵到呢間餐廳就膽粗粗去試下一去到餐廳職員見到我個仔(1歲)就安排張梳化圓臺同BB 凳比我仲要拎埋顏色筆/畫紙仲有小朋友膠餐具雖然我個仔未識畫畫上色但真係服務上拎晒分冇諗過係餐廳都有呢啲服務坐低揀食物揀左:黃金軟殼蟹原隻龍蝦意粉青口意大利飯黃金軟殼蟹賣相靚但味道十分一般唔係好知點解佢叫「黃金」食唔出有咸蛋成份原隻龍蝦意粉賣相又係好靚可惜蝦係炸既仲炸到過晒龍同埋個意粉汁好一般意粉唔入味青口意大利飯味道係最正常既一道菜餐湯(紅蘿蔔湯)濃稠度處理得宜味道同口感十分好反而喜出望外甜品cheese cake註明係自家製食落甜度岩岩好嫌唔夠食菠蘿籽凍飲成晚最滿意係呢杯野總結:餐廳環境空間感好好職員同服務滿分食物質素方面唔知係我唔好彩定挑剔主菜方面真係快餐店質素建議係意粉烹調方面著墨一下仲有一樣野餐廳冇廁所真係唔太方便自己揸車來既話附近停車場好難搵位側邊違泊情況非常嚴重
今日星期六
心血來潮同家人出去食好啲啲
上網搵到呢間餐廳
就膽粗粗去試下

一去到餐廳
職員見到我個仔(1歲)
就安排張梳化圓臺同BB 凳比我

原隻龍蝦意粉
青口意大利飯

黃金軟殼蟹賣相靚
但味道十分一般
唔係好知點解佢叫「黃金」
食唔出有咸蛋成份

原隻龍蝦意粉賣相又係好靚
可惜蝦係炸既
仲炸到過晒龍
同埋個意粉汁好一般
意粉唔入味

青口意大利飯
味道係最正常既一道菜

餐湯(紅蘿蔔湯)
濃稠度處理得宜

側邊違泊情況非常嚴重
2021-06-12
  • 菠蘿有機奇亞籽綠茶
2021-06-05 1002 views
Sucasa係其中一間我每星期都會去嘅餐廳由於我個女喺附近學緊跳舞 星期日早上 帶左個女返學 我就會嚟呢度食早餐係石門嚟講 我覺得呢間餐廳環境算唔錯因為喺石門食早餐 其實我覺得選擇唔係好多我特別鍾意食佢個減肥餐: 燕麥杯❤️❤️好多生果好飽肚😆當然亦都有好多其他選擇
Sucasa係其中一間我每星期都會去嘅餐廳
由於我個女喺附近學緊跳舞
星期日早上 帶左個女返學 我就會嚟呢度食早餐
係石門嚟講 我覺得呢間餐廳環境算唔錯
因為喺石門食早餐 其實我覺得選擇唔係好多
我特別鍾意食佢個減肥餐: 燕麥杯❤️❤️好多生果好飽肚😆
當然亦都有好多其他選擇

$150 (Breakfast)
2021-05-13 1353 views
#石門 #sucasa 西班牙文你屋企嘅意思🤭 咁入面又真係幾舒服嘅,樓底高,凳又幾好坐👍我叫咗個#dailyspaghetti 原來係#carbonara 夠哂creamy, 磨菇都好多,正👍#軟殼蟹意粉,no comment因為唔係我食嘅🤭餐飲就正囉,#菠蘿亞麻籽特飲 凍熱都唔使加錢,又好飲,非常好🤤係價錢有啲偏貴,不過佢地服務態度好好,見你食完,就會幫收碟,仲話可以慢慢坐,好有禮貌😌味道: 8/10味精: 7/10價錢: 7/10環境: 8/10服務: 9/10#vinainshekmun #vinafood #hkcafe #cafe #cafeinhk #fusion #specialdrink #pineapplegreenteawithflaxseed #flaxseed #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes

#軟殼蟹意粉,no comment因為唔係我食嘅🤭

味道: 8/10

daily spaghetti
軟殼蟹意粉
菠蘿亞麻籽綠茶
2021-04-20 1862 views
嚟到石門搵好嘢食😍 見到一間好多好評嘅西餐廳,今日就嚟試吓啦!晚餐menu 包餐湯(甘筍忌廉湯)同蒜蓉包望到酒吧位有開生蠔,見到好多枱都一大盤咁叫,我地跟餐就可以加$48 有兩隻精選生蠔,今次食嘅係南非蠔🦪 好鮮甜! 新鮮! 值得推介👍🏻香煎雞扒墨汁意大利飯 $158雞扒煎得熱辣辣,都算大塊,但就完全無配菜😅😅 好齋 😂 墨汁意大利飯都算正宗好食炭燒美國特級牛肩扒 $228要7 成熟,切開都唔錯,唔會整到全熟、好老,又或者太生,控制得幾好!食落就好嫩,容易切開,入口唔錯,炭燒味都食到👍🏻 配菜又蘆筍、西蘭花、同蕃茄👍🏻 另外薯條係屬粗條形,口感唔錯;份量足夠! 飲品係佢地嘅推介:菠蘿有機奇亞籽綠茶,我覺得幾好飲,又唔會太甜。甜品係 New York cheese cake 芝士蛋糕🍰 ,唔算太 heavy, 都好食嘅

晚餐menu

精選生蠔
香煎雞扒墨汁意大利飯
菠蘿有機奇亞籽綠茶
2021-04-18 1451 views
石門係新興出名多野食, 人流又多既商場係食街個邊, 撞岩十幾年前係銅鑼灣食過既蠔吧, 既然係哩度重遇, 點都要重捨一下舊味道南非蠔入口近幾年少之有少, 餐廳仲做緊買一送一, 梗係要試一試, 果然南非蠔, 蠔味同甜度, 都係我最鍾意既仲有非常有蠔味既蠔湯, 比一般生蠔更加有蠔味, 應該十分足料, 每一啖都齒頰留香, 不過如果怕腥既就要考慮清楚喇招牌菜必食龍蝦意粉, 當日仲做緊減價, 唔叫都對唔住自己, 不過居然個意粉先係主菜, 香濃幼滑既感覺, 相對龍蝦反而就遜色左少少海鮮墨汁意大利飯, 一向食意大利飯我都可能會UN胃, 不過佢個墨汁真係好吸引, 所以放肆一次每款海鮮都好彈牙, 但稍為淡口左, 應該係因為D味落晒去個汁度, 食落口真係好濃味, 不過飯粒比出面再硬左少少, 要咬得再爛D先敢吞今次用餐已經超過左以前記憶中既味道, 好在有緣自然會相遇
石門係新興出名多野食, 人流又多既商場

今次用餐已經超過左以前記憶中既味道, 好在有緣自然會相遇
2021-03-06
2021-04-16 950 views
年輕人對呢間餐廳食物讚不絕口,部份是套餐但大多數是散叫的,水準也不錯,唯一有待改進的就是凱薩沙律和牛油檸檬雞翼。不算物有所值⋯⋯其他生蠔、炸𧐢和套餐所有食物都有很高水準。👍🏻環境裝修普通但服務員很細心講解並且提供一些建議令客人感覺化算相對便宜。。上菜時間比較慢,可能有太多前菜選擇所以食完前菜之後都飽了一半😅第一次到這間餐廳以為環境不是很吸睛,但食物絕對是高水準..炸蠔送過來的時候還是熱辣辣的。牛肩胛肉味濃而且沒有梳打粉醃過,很實在。七成熟剛剛好。一口氣已經吃完。大滿足😋相信下次如有機會的話會再來光顧

相信下次如有機會的話會再來光顧

2021-04-16
  • 吉列廣島蠔3隻
  • 生蠔
沙田石門一直比人印象都係工商區🏢,近年進駐唔少有水準嘅餐廳。Su Casa環境清新舒適,坐位寬敞舒服,可以悠閒嘆返個Lunch。除咗傳統西餐,都有提供兒童餐👧🏻,適合一家大細嚟放鬆一下。Fact check過先知,Su Casa同位於銅鑼灣嘅西餐蠔吧Casa Pennington係同一個Group,唔知食物質素如何呢🤔~————————————————👅經典肉醬長通粉 ($68)👍🏻茄醬味道似外國口味偏酸少少,肉醬份量相當足夠,長通粉都吸晒蕃茄味🍅,旁邊仲有芝士粉增加香味👅沖繩黑豚薄片洋蔥溫泉蛋飯 ($78)👍🏻黑豚片口感柔嫩,有肉味之餘又無腥味🐷,如果有多啲醬汁撈飯就好👅菠蘿有機奇亞籽綠茶👍🏻隨餐奉上嘅餐飲,可以揀凍/暖,加入一絲絲菠蘿果肉同Superfood奇亞籽🍍,味道清新,一大杯咁多又真材實料👅檸檬牛油雞翼 ($78)👍🏻雞翼都幾大隻,表面有少少炸嘅感覺,一咬就有肉汁,牛油味好香濃🧈,不過有牛油就當然油膩啲,最後都忍唔住食咗3隻👅自家製甜品 (+$18)👍🏻當日係藍莓芝士蛋糕🫐,口感輕盈,餅底唔太結實,份量一小片啱做飯後甜品————————————————🚩總結:味道同份量都係

————————————————
👅經典肉醬長通粉 ($68)

👅沖繩黑豚薄片洋蔥溫泉蛋飯 ($78)

👅菠蘿有機奇亞籽綠茶

👅檸檬牛油雞翼 ($78)

👅自家製甜品 (+$18)

🚩總結:味道同份量都係誠意之作
🌟注意:另收10%服務費

📍 Su Casa
地址︰沙田石門安群街一號京瑞廣場二期地下G03號舖
🗺地區:#bem沙田
📥分類:#bem西餐 #bem黃店日常
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-02-17 1469 views
約咗女同事ET噚日(16-2-2021 Tue)年初五食晏,我哋出嚟睇邊間有開,ET話食呢間,我ok.由於時間都早,所以即刻有位,我哋揀咗$98.00嘅紐西蘭青口龍蝦汁意大利飯同$158.00嘅炭燒美國特級牛肩扒,5成熟,兩個都要暖菠蘿有機奇亞籽綠茶.最快當然係暖菠蘿有機奇亞籽綠茶到嚟,味道始終如一嘅唔會太甜,有新鮮菠蘿肉.紐西蘭青口龍蝦汁意大利飯先到嚟,見到有落芝士粉,龍蝦汁啱啱粘住啲飯,飯內裡就一定係硬;青口嫩滑但冇醬汁伴食.味道: 3.5分然後係5成熟嘅炭燒美國特級牛肩扒,呢個有埋薯菜同上,牛肩扒燒到外脆,肉質又juicy又軟腍,好好食.味道: 5分薯條ok正常冇問題.成篇味道係3.75分,抵食係2.7分上次食評係19年11月27日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%B8%85%E6%B7%A1-e3602963

由於時間都早,所以即刻有位,

最快當然係暖菠蘿有機奇亞籽綠茶到嚟,
暖菠蘿有機奇亞籽綠茶
味道始終如一嘅唔會太甜,有新鮮菠蘿肉.

紐西蘭青口龍蝦汁意大利飯
飯內裡就一定係硬;青口嫩滑但冇醬汁伴食.
味道: 3.5分

然後係5成熟嘅炭燒美國特級牛肩扒,呢個有埋薯菜同上,
5成熟炭燒美國特級牛肩扒
牛肩扒燒到外脆,肉質又juicy又軟腍,好好食.
味道: 5分

薯條ok正常冇問題.

成篇味道係3.75分,抵食係2.7分

2021-02-16
$141 (Lunch)
  • 炭燒美國特級牛肩扒
2020-12-02 1636 views
同事極度推薦嘅一間優秀新餐廳咁啱三個同事都一樣叫咗鰻魚滑蛋飯大概係即叫即整嘅關係 等咗15-20分鐘唔係同事提起都唔知原來有間咁隱閉嘅餐廳坐得唔算太逼 尚可 午市都幾旺鰻魚滑蛋飯 上嘅時候都係暖暖哋 未去到熱醬汁甜甜哋 果然同鰻魚好夾!但如果可以再多啲就好喇 滑蛋名符其實係滑 (雖然無咩香味)鰻魚比較難咬得斷 同埋都比較多骨覺得同枱嗰個小朋友嘅西冷牛扒反而好吸引🥺🥺我哋嘅情況有啲特別 店員願意比多咗出黎嘅一位客人 隔住一塊透明板 繼續比我哋一齊傾偈同食嘢價錢適中 唔會太平或太貴 鰻魚滑蛋飯 88 蚊再加一
同事極度推薦嘅一間優秀新餐廳

覺得同枱嗰個小朋友嘅西冷牛扒反而好吸引🥺🥺
價錢適中 唔會太平或太貴

鰻魚滑蛋飯 88 蚊再加一
2020-12-01
$98 (Lunch)
2020-12-02 1688 views
慶祝生日想食蠔所以上網做左陣資料蒐集,就揀左呢間餐廳,經OpenRice 訂座,仲可以落埋備注話想甜品寫「生日快樂」,岩哂我呢啲懶人。係石門站出行一陣就到,都幾方便,可能因為我係訂座,所以可以坐係靠邊位既一張半圓形梳化椅,舒服啲,影相背景又冇人,非常好!因為主要想食蠔,所以我地淨係叫左一個晚餐,揀左西班牙辣肉腸什菌菠菜意大利飯,跟埋南瓜湯、菠蘿有機奇亞籽綠茶同細細件是日精選甜品,南瓜湯唔錯,意大利飯軟硬適中,份量剛好。跟餐仲可以加配唔同小食,每個餐每個項目可以加配一次,所以我地揀左精選生蠔同吉列蠔,吉列蠔幾香口,唔會太厚粉,都唔會好油。另外每日都有六款生蠔買一送一,我地就揀左黎自法國既兩款,再加埋跟餐既精選南非就有六隻啦,佢會跟你叫既口味,幫你擺好順時針跟住食就岩,全部都好鮮甜,同埋都幾大隻,絕對可以再黎食!!!另外我地仲叫散叫左意大利芝士餅,酒味幾香,仲寫埋字,影相好靚~(唔記得左單獨幫佢影相,所以冇相睇)

2020-10-24
Dinner
Celebration
Birthday
2020-11-17 5079 views
某日適逢女兒放假,中午時兩人到附近開餐。行到石門區見有一西式餐廳,名字頗為特別,是西班牙語“歡迎”的意思,既然歡迎我們,於是就入內一試。店內佈置簡約舒適,座位也不覺擠迫,原來餐廳有親子套餐,不過不適合我們。餐廳亦有重點是蠔吧,雖然今天不打算食生蠔,但見加配吉列廣島蠔3隻只是$18,相當吸引,當然要試試。另外我點了鮮茄豬肉醬長通粉 ($68),女兒點的是日推介意粉是煙鴨胸意粉 ($58),隨餐還附送凍菠蘿有機奇亞籽綠茶,價錢十分實惠。我的鮮茄豬肉醬長通粉除了免治豬肉及蕃茄仔外,還有些雜菌,上面加有芝士粉,茄醬味道及濃稠度適中,屬於性價比高,抵食又好味。女兒的煙鴨胸意粉有多件的煙鴨胸及彩椒,炒得很好,份量也不少,五十多元還有飲品,真是超值。吉列廣島蠔3隻熱烘烘的出來,咬開仍有煙冒出,還有沙律菜伴碟,也很不錯。今天不飲咖啡,改飲較為清淡而健康的凍菠蘿有機奇亞籽綠茶。

店內佈置簡約舒適,座位也不覺擠迫,原來餐廳有親子套餐,不過不適合我們。餐廳亦有重點是蠔吧,雖然今天不打算食生蠔,但見加配吉列廣島蠔3隻只是$18,相當吸引,當然要試試。另外我點了鮮茄豬肉醬長通粉 ($68),女兒點的是日推介意粉煙鴨胸意粉 ($58),隨餐還附送凍菠蘿有機奇亞籽綠茶,價錢十分實惠。

鮮茄豬肉醬長通粉

是日推介意粉 - 煙鴨胸意粉

吉列廣島蠔3隻

今天不飲咖啡,改飲較為清淡而健康的凍菠蘿有機奇亞籽綠茶
凍菠蘿有機奇亞籽綠茶
$80 (Lunch)
鮮茄豬肉醬長通粉
是日推介意粉 - 煙鴨胸意粉
  • 煙鴨胸意粉
2020-10-20 2147 views
小朋友要喺石門學跆拳道,就試下附近嘅餐廳,見環境唔錯乾淨企理就揀咗尼間。因為小朋友要食飯所以揀咗鰻魚玉子炒飯。嘩~估唔到咁大碟,分量足夠兩個大人。我哋仲叫左牛肩扒,以$158黎講,好抵食,肉質juicy又有牛味。之後+$18要Latte,雖然$18好d貴,不過好過去Starbuxxx 要$3x, 真心覺得唔錯,重點係尼道好有抗疫意識,入門口就遞搓手液比你,坐底又遞紙袋比你放口罩,真心講有好多餐廳都做唔到咁既服務。值得支持,加油 💪
因為小朋友要食飯
所以揀咗鰻魚玉子炒飯。嘩
,真心講有好多餐廳都做唔到咁既服務。值得支持
,加油 💪