2023-01-15
灣仔食肆林立 今次嚟咗灣仔站一出嘅中菜餐館食野😚 呢間中菜餐館裝修幾別緻 一入到去店員就問飲咩茶 我地揀咗茶味清香嘅香片🍵金沙窩巴呢個餐前小食 真係好推介大家試🤪 窩巴即係米通 用鹹蛋黃包裹住每一粒脆米🫢 雖然邪惡 但係真係會忍唔住一啖接一啖咁食 鮮胡椒牛肋骨一上碟啲胡椒味 真係衝上嚟🐮 話明係鮮胡椒 真係有一粒粒完整嘅胡椒喺度㗎👻 牛肋骨好方便食用 因為廚師已經細心咁將牛肉切開 本身都擔心牛肋骨嘅肉會比較韌 但係原來都煮得好腍🥰 又夠晒入味 真係好欣賞呢一碟菜式士多啤梨骨傳統嘅生炒骨 通常都係用菠蘿青椒等嘅配料😗 難得呢度有士多啤梨骨 一於試吓佢 每一舊骨都落鑊炸咗先 所以都有脆卜卜嘅口感🐷 外層嘅士多啤梨醬汁甜甜酸酸非常開胃 仲有大量切粒嘅甜士多啤梨🍓 完全唔會覺得呢啲炸完嘅排骨好油膩都幾欣賞呢度嘅菜式 有少少新派嘅感覺之餘 又幾有鑊氣😎 下次再嚟一定要食多次佢嘅牛肋骨😋 牛肉味重 肉質軟腍 都幾值得推介俾大家
金沙窩巴
鮮胡椒牛肋骨