Hiring
$60-$75
Hourly (Negotiable)
12月頭已經黎過利東街影相喇。不過知道夜晚燈飾擺設會再靚啲,專登再約埋朋友去打卡,影相之前見到金子半之助好多人排隊,諗起好耐都冇食過天婦羅就入去試下。<江戶前天丼> $138點咗江戶前天丼,有穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔等配料。我哋發覺天婦羅比起坊間常見較為深色,原來丼飯既入面嘅天婦羅採用日本特製高級胡麻油,所以天婦羅色澤會較深,香味亦更為突出。前天丼既穴子其實喺星鰻,比起一般食到嘅鰻魚肉質結實而且脂肪較少,呢個招牌既穴子天婦羅有成30cm長,魚身厚肉肥美,食落好滿足。跟返店家所推介嘅食法,食到一半時將溫泉蛋整碎混和白飯同配料,飯香蛋滑,口感更為creamy,伴帶住天婦羅嘅香氣。<迷你天丼&稻庭烏冬(冷)> $118朋友心大心細咩都想試下,就揀咗迷你天丼mix稻庭烏冬,其實除咗凍嘅之外都可以揀熱嘅稻庭烏冬。迷你天丼麻雀雖小,五臟俱全,同樣都有海老、溫泉蛋、海苔,不過就多咗菇菌、南瓜等配菜,食法同江戶前天丼基本上一樣,海老、菇菌天婦羅酥脆美味,食落一啲都唔會覺得𠝹口。稻庭烏冬幾特別,會跟上一碗清湯底,客人可以因應自己嘅需要加適量嘅芥末同蔥絲入
<江戶前天丼> $138
江戶前天丼
江戶前天丼
<迷你天丼&稻庭烏冬(冷)> $118
朋友心大心細咩都想試下,就揀咗迷你天丼mix稻庭烏冬,其實除咗凍嘅之外都可以揀熱嘅稻庭烏冬。迷你天丼麻雀雖小,五臟俱全,同樣都有海老、溫泉蛋、海苔,不過就多咗菇菌、南瓜等配菜,食法同江戶前天丼基本上一樣,海老、菇菌天婦羅酥脆美味,食落一啲都唔會覺得𠝹口。稻庭烏冬幾特別,會跟上一碗清湯底,客人可以因應自己嘅需要加適量嘅芥末同蔥絲入去,再逐啲將凍嘅稻庭烏冬放入湯底浸泡,食落清新,帶有芥末獨特既辛辣味,但又唔會過於搶走微甜湯底既風頭。
稻庭烏冬(冷)
迷你天丼
<赤金鯛> $28
<小柱魷魚天婦羅餅>$28
我哋另外再追加赤金鯛同埋 小柱魷魚天婦羅餅。赤金鯛魚肉細嫩,口感滑溜,每一啖都食到鯛魚獨特嘅魚香;小柱魷魚天婦羅餅中既魷魚切成顆粒狀,味道細膩彈牙,點埋附上嘅醬油更增添一份鹹香。
小柱魷魚天婦羅餅,赤金鯛
店家提供嘅黑豆茶,味道清爽,帶有一份豆香,頗為解膩,正適合配搭天婦羅一同食用。
黑豆茶
Type of Meal