2017-03-08 244 views
吃, 喝, 玩, 樂必要有小組隊員才熱鬧, 今晚又集齊 4 個老友, 去潮吃 蒸氣鍋, 特地到大坑浣紗街 九重鮮.  因為看新假期周刋推介此店曾取得  "必吃食品大獎".    行到店門外,  先被裝飾吸引.樓梯有手繪畫, 韓潮味濃而不俗.餐廳在一樓,  有韓國的 超人氣九層鍋 簡介.此店原來是香港優質商號協会認可榮譽企業會員, 來头不少.餐廳內韓式標誌也不少.餐牌上有提醒, 小心燙手及介紹最佳蒸煮的時間觀念, 真貼心.餐牌好吸引,  有多個海鮮塔組合.食物豐富, 價錢合理.韓國特式飲品推介啤酒.格離枱正品嚐九層塔, 我們眼金金望.我們也立即点了  極上鮮活松葉蟹, 雪濃湯海鮮塔  $1388.    4位用, 並送一份松葉韓牛.店員先送來活生生既松葉蟹給我們察看. 嘩好大隻.   店員送來4款前菜小吃.  色彩鮮嫩 ~ 有 豆芽, 蘿蔔, 泡菜 及海藻.  口感清爽又開胃.接着五金蒸籠連同食物送來了,  店員提議先來三個蒸籠食物, 因為可以好好控制蒸煮時間.   最底層是雪濃湯粥底, 大家要留心蒸籠頂上的温度計, 可以看温度決定食物熟透 ? 及取出食物.先吃第一層:  松葉韓牛, 下
樓梯有手繪畫,
韓潮味濃而不俗.
餐廳在一樓,  有韓國的 超人氣九層鍋 簡介.
此店原來是香港優質商號協会認可榮譽企業會員,
來头不少.
餐廳內韓式標誌也不少.
餐牌好吸引,  有多個海鮮塔組合.
食物豐富, 價錢合理.
韓國特式飲品推介
啤酒.
格離枱正品嚐九層塔,
我們眼金金望.

店員先送來活生生既松葉蟹給我們察看.
 嘩好大隻.

先吃第一層:  松葉韓牛, 下墊荷葉, 温度只須到85度就可以食了.  店員打開蓋, 牛肉及荷葉香味散出, 真 yummy!     韓牛牛味香甜, 口感嫩滑.
第二層:

魚肚串(花膠), 好特別, 入口彈牙又大塊, 大家可以補充骨膠原素.
第三層:

海蝦、花螺、花蛤、八爪魚、車厘茄、韓國魚條、南瓜、菇.
海鮮如海蝦/花螺/花蛤/八爪魚真的鮮美彈牙, 肉質優.   車厘茄、韓國魚條、南瓜、菇等既清新又鮮甜.  好滿意.
又第一層:有椰菜花、蓮耦、冬瓜、木耳、菇、玉子.  蔬菜吸收了上面幾層既精華, 更好有海解鮮味.
第二層:

豐盛的一層, 蟹蓋置中,  伴有大蟹鉗、日本南瓜、粟米、日本蕃薯等.  蟹蓋下面藏住三文魚子褔袋, 好特別又美味,
松葉蟹有氣勢,  肉質鮮甜又多膏, 真要慢慢細嚐.
最底層:海鮮 濃湯煮成粥, 含有以上多層海鮮既精華, 味道超鮮味,
加些韓國紫菜混合食, 真是好滋味!
飲唔晒d湯可以打包,再用嚟煮麵食都唔錯!4人化費$1650,享受一愉快晚上,店員服務週到,很有禮貌,值得再次再來.