2015-04-14 635 views
黎到北角, 大把野食, 淨係JAVA 街市都勁多好野, 今日行入D 行上D搵好野記得以潮州滷水鵝出名既阿鴻小吃舊址,原來開左一間又係以潮州菜主打的潮樂園心諗上手做到咁出名, 小吃都要$200 PER HEAD 落樓, 竟然咁夠薑做返潮食, 就試下你先!下晏2點去到,過左LUNCH HR 又要WEEKEND, 人少D 但都有D 人氣, 下晏唔使咁豪, 叫D 清淡野試下咩料先腩汁羅白平時我都唔好呢味, 因為好多羅白有渣有泥呢又唔稔, 但呢間既羅白堅認真揀過下,好淋好入味…最緊要係無渣!!!! 腩汁入晒去食到幾舊都唔怕太飽肚食唔晒其他野!淨食紫菜四寶手打魚蛋,彈口得好誇張…係食得出無溝粉,手打嘅效果,食落就扮味吉洋一大叫"好好味吖~~~~~~~~!!!"魚片/片頭好夠味,少少咸,飲埋湯剛剛好魚皮餃不過不失雲吞 - 雲吞師傅會坐係鋪度包,一睇就知真材實料湯底無味精,同埋紫菜食,點食都唔口渴牛坑腩 斗門蝦籽撈麵其實唔個斗門係咩,我當佢澳門啦XD用左頭抽同埋蝦籽呢兩樣極香嘅材料,配搭出黎嘅效果,唔太咸,但帶出到蝦籽嘅香,麵條索晒啲汁食都唔太漏,正!牛坑腩煮到好林身,肉味夠,最怕牛肉會穌,但呢款有牛
腩汁羅白
腩汁羅白
淨食紫菜四寶
淨食紫菜四寶
魚片/片頭好夠味,少少咸,飲埋湯剛剛好
魚皮餃不過不失
雲吞 - 雲吞師傅會坐係鋪度包,一睇就知真材實料
湯底無味精,同埋紫菜食,點食都唔口渴
牛坑腩 斗門蝦籽撈麵
其實唔個斗門係咩,我當佢澳門啦XD
用左頭抽同埋蝦籽呢兩樣極香嘅材料,配搭出黎嘅效果,唔太咸,但帶出到蝦籽嘅香,麵條索晒啲汁食都唔太漏,正!牛坑腩煮到好林身,肉味夠,最怕牛肉會穌,但呢款有牛味但唔穌
重點推介- !!!!!
講得鎮店,真係唔試唔得XD 足料得好緊要,$38一碗,啖啖都有兩隻蠔,而且蠔仔唔"仔"好大隻下,隻隻靚仔飽滿…以前最怕啲店俾cheap 蠔,食落又腥又梅…但呢度啲蠔堅靚,食落又滑又香,而且無渣ga!!!!! 除左蠔之外,料包括方魚,另外仲有土魷,口感好豐富^^…
點晴推介,辣椒油! 正確啲講係潮洲辣油加蝦乾元貝 (食落好似XO醬),同蒜辣醬
潮洲辣油加海鮮驚喜之作,蒜辣醬夠晒香,惹味都暈,永遠都係潮州店嘅靈魂!
好正嘅潮州小店,店雖小但認真有心,價錢平民但貨真價實! 之前食過搬左嘅阿鴻,講真有啲失望,名過其實,價錢貴到嚇親自己…呢間新店,一啲都不遜色,搵日要夜晚黎,試食獅頭鵝!