2018-05-23 129 views
今日週末老公去灣仔做完嘢,约我去行下,順便食埋晚餐,經過北海中心,見一間潮州菜店,名叫潮膳,望到廚窗掛有鹵水鵝,真係好耐冇食過,而家見到就好想食,於是我們决定今晚食下潮州菜,那就入座了!韮菜豬紅:豬紅好滑,韮菜嫩綠,份量有一大碗,抵食!鹵水鹅片:一片片的鵝片,冇骨啖啖肉,鹵水味道適中,不會太鹹,點些醋食更好味!鹵水豬肚拼鹵水蛋:豬肚洗得乾乾淨淨冇異味,好有口感,鹵水蛋好香又入味。冰梅脆香骨:排骨炸香後沾滿冰梅醬汁,酸酸甜甜的,好好味!潮州魚丸麵:潮州魚丸真的好彈牙,難怪潮州魚丸甘出名,湯底清甜,麵爽口。值得推薦!豆沙水晶球:表面是煎炸過,所以有脆口感覺,豆沙餡飽滿,甜甜的,脆脆的,好好味!

韮菜豬紅:豬紅好滑,韮菜嫩綠,份量有一大碗,抵食!

冰梅脆香骨:排骨炸香後沾滿冰梅醬汁,酸酸甜甜的,好好味!

2018-05-12
Type of Meal