2022-02-21 4253 views
女兒約我二人行,去深水埗一邊食好嘢,一邊傾密計,未食心已甜。悄悄食堂門口裝修正如其名,有種內歛的悄悄感,十分之日系,靚!👍🏻內裏裝修同樣日式,簡單的水泥牆配木系傢俬,它有檯櫈及榻榻米2款,我們被安排坐在榻榻米,感覺更似去了日本。午飯時段只提供三款套餐,A、B及C餐,另外供應飲品及甜品。我們兩個人各叫了一個餐: IPA 啤酒脆漿炸雞($138)及漁屋風燒鯛魚茶泡飯定食($138),由於餐只有伴菜並冇飲品,我叫了本地薑黃印度香料熱奶茶($55),而女兒叫了日本蜜柑本地蜂蜜梳打($64)。我的炸雞先上,望落已很吸引,大大嚿炸雞,聞到好香。這個炸鷄外皮十分之鬆脆,皮很薄。雞肉十分之滑溜(有圖為証),好好味。米是珍珠米,香滑軟熟,同炸雞好配,絕對不想停口。😋😋😋鯛魚茶漬飯上枱時我以為自己去了日本,簡單精緻。鯛魚放在飯面,煎得啱啱好,很厚身。食落啖啖肉,好肥美。茶漬猶如上湯,為魚及飯添了一層香味,意想不到的好味。👍🏻👍🏻👍🏻本地薑黃印度香料熱奶茶,奶茶質地滑,茶味不算重。不知是因為薑黃定香料,有很重的香料味,不太合我口味。👎🏻👎🏻日本蜜柑本地蜂蜜梳打,樣子靚,味道亦唔錯,少少酸酸甜甜,亦有蜜柑香。

午飯時段只提供三款套餐,A、B及C餐,另外供應飲品及甜品

日本蜜柑本地蜂蜜梳打,樣子靚,味道亦唔錯,少少酸酸甜甜,亦有蜜柑香。只是冰塊超大,圓球形,佔了三分之一隻杯,而杯亦是矮身威士忌杯,份量認真唔夠喉。👍🏻

甜品是日落富士(檸檬馬令撻)($60),這個甜品十分之吸睛,好靚。上面是忌廉,又滑又甜,配埋酸酸地的檸檬香,好味!餅底亦鬆脆,是一件睇得又食得的甜品。😋😋😋

總結而言,食物質素及味道俱佳。只是飲品價錢同份量不成比例,不值。
2022-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)