1K
緣份是十分奇妙的東西,有啲人見極都friend唔起,有啲就可以細水長流。今晚吃飯的對象係我第一份工作的同事,數數手指,我們相識了12年,每年都keep住食飯見面,今晚是準新娘D小姐的生日,於是便相約於氣氛型格的Penthouse為她慶祝。這是我第2次光顧Penthouse,九月初這餐廳還有酒精類飲品供應的,今次卻說酒牌更新中,所以無得開香檳替準新娘子慶祝。我地3位ladies點了3個appetizer來分享,Grill Baby Squid非常好味,炭燒味十分突出,Baby Squid大隻飽滿,肉質好嫩滑。醬汁微酸,仲有少量Salami,配搭得宜,非常開胃,大家都一致讚好。蜆湯放了大量香草,啖湯好甜,用來伴麵包吃一流。蜆唔算細隻,新鮮肉厚,不錯。Tuna Tartare加了少量蔬果,味道青新。將隻温泉蛋同啲生吞拿魚肉撈埋嚟食,口感更滑。主菜點了兩款來share,黑松露忌簾汁意粉是必食之作,意粉貨地糼滑,非常配合個超 creamy嘅醬汁,温泉蛋中和了醬汁的濃,建議大家要撈混啲先食。Black Truffle味好突出,烟肉亦提升了香味,必食。Pork Ribs散發着非常濃郁balsami

Grill baby squid
Clams
Tuna Tartare
Black Truffle Pasta
Pork Ribs散發着非常濃郁balsamic vinegar的味道,大大減低了ribs的肥膩。餐廳只提供最嫩滑的部位給客人,骨多過肉,啱哂鍾意lun骨的我。不過我就嫌ribs肥左啲,不過我相信大部份人都會喜歡此ribs。
Pork Ribs
我來過兩次,兩次都覺得上菜速度快得驚人,service兩次都不好,啲staff成日跌嘢,淨係得啲senior staff識答問題。如果大家想帶自攜生日蛋糕來,請三思,這裡的切餅費是逐磅計的,每磅$100元,上次我地訂了一個2磅的COVA蛋糕,Penthouse 竟然用他們的磅去磅我地個蛋糕,然後charge我地4磅。經過呢次嘅經驗,我可以肯定COVA蛋糕分量十足。
Other Info. : 切餅費逐磅計, COVA蛋糕分量十足。
2015-11-05
Celebration