天氣終於轉涼,秋意綿綿,最好就係打邊爐。公司同事一行十數人,走到九龍城搵食。轉入南角道,新開火鍋店『火鍋頭』招牌亮著,女同事們看到"招牌花膠冬瓜濃雞湯(全隻)"都係$188,就二話不說沖入去了。裝修簡約骨子,感覺清潔舒服,不會有油膩膩的火鍋氣味, 食具桌椅沒油污,非常好!(個人很看重視這一點)先選湯底:女同事一眾要求 "招牌花膠冬瓜濃雞湯(全隻)"$188嘩!真係全隻靚雞在湯底中,仲有半個冬瓜墊底,一個字『勁』! (齋食個鍋叫兩個白飯都抵,笑!)男同事們需要補補氣要求 "花鵰藥膳醉雞鍋(半隻)"$128眼看跟一般的沒大分別,但花鵰酒香及藥材味洽度好處,愈滾愈香,很不錯!火鍋配料:1) 手切新鮮肥牛 $288    新鮮、嫩滑、有肉味、唔會SO、唔痴牙(個人好重要呢一點),食完可以笑!2) 花甲皇(時價)    隻隻半開著,極鮮甜 (配醉雞鍋食,酒香令花甲更鮮甜,味道一流!)3) 鮮甜花蟹(時價)    顧名思義,係鮮甜啦,就係咁! (店內有新鮮海鮮供應,全部都好新鮮,重點魚缸很干淨,水清!)4) 牛胸爽($88)    白色一片,眼看以為係魚,實質是牛胸肉。店員溫馨提示只需煮10秒,1
天氣終於轉涼,秋意綿綿,最好就係打邊爐。
公司同事一行十數人,走到九龍城搵食。
先選湯底:
女同事一眾要求 "招牌花膠冬瓜濃雞湯(全隻)"$188
招牌花膠冬瓜濃雞湯
男同事們需要補補氣要求 "花鵰藥膳醉雞鍋(半隻)"$128

火鍋配料:
1) 手切新鮮肥牛 $288
頂級本地手切肥牛
2) 花甲皇(時價)
花甲皇
3) 鮮甜花蟹(時價)
鮮甜花蟹
4) 牛胸爽($88)
    白色一片,眼看以為係魚,實質是牛胸肉。店員溫馨提示只需煮10秒,10秒後一個字爽!
牛胸爽
5) 脆炸午餐肉($48)
    雖然自已都可以整,但人家炸得特別好吃!

6) 墨魚油炸鬼($58)
    必試! 意外地好食,好驚喜! 油炸鬼又香炸、墨魚肉配合得宜。(本人認為這是繼煎釀三寶後又一驚世之作,我喜歡!)*註:太好吃! 忘了影相記錄!

7) 蔬菜
    值得一讚! 新鮮,感覺清洗過,不似有虫虫活著。(安心!)

仲有好多食物未能一一道出,最重要係值得一試,價錢很合理,每人埋單都係$350。
總括:『絕對可以有下次!』多謝!

Other Info. : 冷氣有點凍
2015-11-25