2022-11-01
📍由於係港島區返工 所以今次就揀咗喺灣仔同朋友食飯 👣行過船街 見到船街盡頭有一塊相當搶眼嘅霓虹✨燈牌 原來係一間主打中式 x西式Fusion菜嘅西餐廳戶外環境設有高枱櫈 好寫意好Chill 😙 室內走溫馨小屋感覺 環境好舒服! 餐牌選擇唔算多但相當精緻 睇得出每款食物配搭都有花過心思 🙈🌀八珍甜醋羽衣甘藍沙律 好難想像咁中式嘅八珍甜醋點樣放落沙律到 不過出奇地好夾 好有驚喜❤️八珍甜醋酸酸甜甜 有別於意大利黑醋咁重酸澀味 食落更加開胃 羽衣甘藍口感爽脆 再加埋少許Nuts 口感多咗重層次 好鍾意呢個沙律! 而且羽衣甘藍營養價值極高 食完覺得自己健康咗😏 🌀蘋果蓉斧頭豬扒 經過12小時慢煮 豬扒口感相當嫩滑 而且肉汁豐富 油香味重 火候控制上做得好好🙆🏻♀️聽店員介紹先知道個醬汁係有紫貝天葵同蘋果蓉製成 食落酸酸甜甜 剛好中和咗豬扒嘅油膩感 🌀臘肉卡邦尼意粉餐廳必點!🙆🏻♀️ 睇落同平時Carbonara冇咩分別 但其實用咗臘肉同金華火腿取代咗煙肉 意粉食得出金華火腿獨特的香氣 濃郁香醇嘅豬肉油香 配合埋蛋黃汁烹調嘅意粉 口感多咗層次 好成功咁喺西餐入面帶出咗香港風味💟
由於係港島區返工 所以今次就揀咗喺灣仔同朋友食飯 👣
🌀八珍甜醋羽衣甘藍沙律