2018-01-24 195 views
前段時間聖誕節我台灣Fd黎香港玩,Fd話黎到香港最想食就係燒味Wor!喂!燒味緊係黎我地頭食啦。咁啱沙田有間都好出名—叉燒大王,次次經過都見到勁多人排隊,通常排隊既食肆就唔會伏,就決定係呢度解決佢地係香港既第一餐。不過呢日黎得早,六點幾都未算係特別多人。呢度最出名既就係燒味飯,招牌叉燒飯包野飲都只係$42蚊,如果自己一個毒毒黎食我就一定碟頭飯搞掂,宜家同Fd黎就都係叫餸啦。除左燒味,呢度都有其他野可以揀。黎叉燒大王都係為左佢既叉燒姐,蜜汁叉燒王例牌($88),自稱為王的叉燒確實名不虛傳,非常Juicy,肥而不膩。叉燒邊微燶唔會焦黑,脆得黎而D肉好鬆軟,咬落去有陣陣蜜味。黎沙田又可點可以唔食乳鴿呢?脆皮沙田乳鴿一隻58蚊,雖然話係乳鴿但係都幾大隻,所以肉質有一dd鞋,但係味道係OK既,皮好脆,一咬落去「嗦嗦」聲。D肉越嚼越有味道,骨頭連住肉一齊嚼好香。椒鹽四季豆,唔可以完全食肉既,點都要黎D綠色植物點綴下,四季豆炸得好香,索左肉粒既味道,送飯一流。砂鍋貴妃雞粥($82)好大一煲,粥底比較稀,但都好香滑綿密,雞肉都算滑,味道清甜。脆皮炸大腸,呢道完全係功夫菜,豬大腸洗得好乾淨,唔會有怪味,

不過呢日黎得早,六點幾都未算係特別多人。

除左燒味,呢度都有其他野可以揀。

椒鹽四季豆,唔可以完全食肉既,點都要黎D綠色植物點綴下
,四季豆炸得好香,索左肉粒既味道,送飯一流。

脆皮炸大腸,呢道完全係功夫菜,豬大腸洗得好乾淨,唔會有怪味,經過油炸後豬場入面D脂肪同肥膏都消失曬,味道濃郁香脆可口。食完之後用隔離既菠蘿片清清口。

食完呢餐之後,港式燒味完全為香港增光,台灣Fd滿意到不得了,之後幾日都係咁話仲想食叉燒,所以我決定之後有外地Fd黎都要帶佢哋黎呢間。
2017-12-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)