2018-09-01 3698 views
今日Happy Friday, 開會前有少許空閒,於是走去嘆返杯好啡先😁。嚟到Barista Jam, order左個冰涼嘅S. O Ice Drip Set舒爽下😊。Ice Drip Set 係有三小杯ice drip coffee, 形式類似tasting set, 而咖啡豆產區就係四選三 我偏愛果味同酸味重點的, 所以揀左Ethiopia 、Kenya、同一款 tea。店員會略略介紹每款咖啡豆嘅特性同味道,然後仲會教你應該飲嘅先後次序,等你可以品嚐到最真確最豐富嘅味道👍。我就先嚐一口Cascaratea清清口先😁Cascara 其實是咖啡櫻桃果乾,之前我去台灣時都有買過一包回家沖泡。佢嘅味道有啲似洛神花茶,好清爽,飲落有種清甜的龍眼乾香氣。好適合夏天飲用。不嬲都愛飲Ethiopia 🇪🇹 嘅咖啡豆,聞得出草莓同甜美花香,飲時入口都有陣草莓同桃嘅味廿道,飲到尾有少少蜂蜜甜感😍😊。Kenya呢款豆都係果味重啲嘅,不過比起Ethiopia, 佢口感更加圓潤啲,酸味冇咁強。呢三款都好合我心水,可惜時間不夠,唔可以再試其他產區, 因為趕住去開會,所以想買咖啡豆要等下次喇!

我就先嚐一口Cascaratea清清口先😁

2018-08-31