2018-03-19 973 views
偷得浮生半日閑,今日特意請咗半日假同我家大老闆閒遊港島及淺水灣,倆口子拍拖甜蜜一下。行完沙灘,我地就去左間靚嘅餐廳食左個高質晚餐。晚上8點多的時間,整個淺水灣海灘都冇乜人,連商場the pulse嘅食肆都係冇乜人, 唯獨笑酤係差唔多坐滿人,相信必有其過人之處,於是內進一試。先來一下佐酒小食,鱈魚干和雞泡魚干,即叫即燒,相當香口。 然後係半份牛油果沙律, 牛油果下得多,生熟程度剛好,沙律菜相當新鮮,醬汁用的是日本醬油,調味很對口味。這個日本酸汁油甘魚,口感軟滑,味道清新醒神。我們都超愛這個吃法,比起一般刺身食法更見鮮味,喜愛情度更高於黑松露醬油食法!這裏的燒物也相當討人喜愛,因為是店家即叫即燒,用的是備長炭。這客雞軟骨不用炸的方式而用炭燒,令軟骨組織更有咬口,不致於只縮剩骨頭。吃著燒物,又心思思想喝點酒,這sake由年青俊俏的經理為我們挑選,凍清酒相當滑溜,很易入口,不自覺地飲多幾杯,現在想起都好想飲!購買地點有誰知呢?拜託要話我知,我想入定貨隨時口痕拎出來止渴!燒手羽先已經調味,係我見過燒最靚嘅雞翼,皮脆肉嫩。牛舌也是佳作,重牛味又好咬口。主菜係五成熟和牛肉眼, 香濃牛味, 剛好五成熟

先來一下佐酒小食,鱈魚干和雞泡魚干,即叫即燒,相當香口。

燒手羽先已經調味,係我見過燒最靚嘅雞翼,皮脆肉嫩。

牛舌也是佳作,重牛味又好咬口。

主菜係五成熟和牛肉眼, 香濃牛味, 剛好五成熟,肉質嫩滑!

三式甜品包括焦糖燉蛋,panna cotta及chesse cake, 很欣賞三款甜品很香滑卻沒有外間的甜,是個圓滿的結尾。

服務極佳,年輕經理主動整晚為我們介紹食物清酒,亦見店內有不少熟客。整頓飯埋單才一千三百元, 能有如此高質素食物和服務,絕對合理。
2018-03-09