2018-02-03 6627 views
老鍋算係嚮油尖旺區之中,一間比較貴價嘅火鍋店,正常嚟講,人均消費都要300蚊以上。而佢嘅最大賣點就係足料湯底,強調真材實料,既有麻辣、亦都有養生美顏嘅選擇,每款湯底平均200蚊左右(鴛鴦鍋以較高價錢嘅湯底收費)。除咗湯底,食材都相對高質同埋新鮮,單價自然都比較貴。好似我地咁,只係點咗4款食材,計埋飲野,就已經盛惠800蚊。話就話好食,不過為咗銀包著想,都係少食多滋味~ 鴛鴦鍋(養生鍋+美人鍋) HKD198 兩款湯底都咁足料,美人鍋可以見到原隻嘅烏雞,飲落除咗膠質感十足之外,金華火腿嘅鹹鮮味亦都好突出,嚮烏雞同南棗嘅鮮甜中和之下,味道濃郁得嚟又唔會過火;而養生鍋亦都落重本,就咁望已經見到好多人蔘,可以想像到成煲湯都會好重甘味,未飲已經覺得好補~記得要嚮淥野之前先飲返兩碗,暖胃之餘,又夠原汁原味;如果淥完一輪先再飲嘅話,味道就會好雜。 台灣A菜 HKD68第一次食台灣A菜,望落佢個樣雖然唔算好靚仔同嫩綠,但勝在夠清脆香甜,一試就愛上咗佢。不過一盤盛惠68蚊,對於我呢啲平時嚮深水埗買開幾蚊菜仔嘅人嚟講,真係太貴。好多人誤以為台灣A菜即係等於油麥菜,但其實佢地只係菜有相似。 A菜,又名「萵筍

鴛鴦鍋(養生鍋+美人鍋) HKD198
鴛鴦鍋(養生鍋+美人鍋)

台灣A菜 HKD68
好多人誤以為台灣A菜即係等於油麥菜,但其實佢地只係菜有相似。 A菜,又名「萵筍」、俗名「妹仔菜」、「鵝菜」等等。 A菜同油麥菜都屬萵苣屬,A菜屬於莖用萵苣,而油麥菜就屬於長葉萵苣。
台灣A菜

鴛鴦雙蚌(桂花蚌、珊瑚蚌) HKD148
蚌身每一件都切到好薄,淥嘅時候自然更快熟,大廚就建議,灼8秒係最理想。雖然珊瑚蚌同桂花蚌本身無乜味道,但放落美人湯同養生湯輕輕一淥,就已經帶到佢地嘅鮮味;食落好爽口彈牙,點埋特製嘅醬油,鹹度恰到好處,仲keep到個鮮味。
鴛鴦雙蚌(桂花蚌、珊瑚蚌)

美國特級牛肋肉 HKD198
捲成一條條圓柱狀嘅薄切牛肋肉,油花紋理清晰,蛋白質同脂肪嘅比例亦都好平均,擺落火鍋到涮幾秒就上哂色,再點一點鮮味嘅醬油,食落嫩口、牛味濃郁,正!
美國特級牛肋肉

手工丸拼盤 HKD98
(梅菜豬肉丸 芝士牛肉丸 墨魚丸 黑松露蝦丸)
手工丸嘅配搭除咗有常見嘅丸類之外,仲有好多創意嘅選擇。梅菜豬肉、芝士牛肉、黑松露蝦呢啲都好有特色,肉感重、唔會粉,食得出係足料製作,不過講到爽口彈牙,始終都係墨魚丸最好,一粒真係好墨魚嘅墨魚丸,完全唔係一般嘅墨魚丸可以媲美~

手工丸拼盤
2017-12-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
鴛鴦鍋(養生鍋+美人鍋)
台灣A菜
鴛鴦雙蚌(桂花蚌、珊瑚蚌)
美國特級牛肋肉
手工丸拼盤