嚟到深水埗舊區散步,一定要食返啲傳統美食啦!每次嚟到深水埗一定會嚟周記食返碗油渣麵過下引,因為而家製作傳統嘅油渣麵嘅店舖已經越來越少了!周記都係數一數二屹立左喺深水埗咁多年依然都咁好食嘅油渣麵鋪頭!今次來到見到佢重新裝修咗間舖頭,把間鋪一分為二,乾淨企理左👍牆上面呢仲畫滿咗好多深水埗嘅懷舊美食和舊時深水埗既場景,嗰種老香港懷舊情懷嘅感覺湧晒上嚟,真係好值得保留🥹周記油渣麵佢最出名既油渣係炸到好肥美,好似呢食緊豬大腸嘅口感一樣,好鬆軟,自問食過咁多間油渣麵佢呢個油渣係最肥美最香口嘅一間!真係好令人懷念,而佢個麵既質地就有少少似烏冬咁,就冇乜太特別,但係個湯頭呢都好鮮甜,清清地囉,主要都係來食佢個油渣囉!反而個面同個湯呢就冇乜特別,不過見到佢呢同以前有少少唔同,見佢加多咗好多唔同嘅菜式例如係牛肉麵等等,冇辦法啦要喺香港生存就係要識變通,多樣化嘅食物先可以吸引到新嘅客人,希望佢可以一路經營落去啦💕

周記豬油渣麵

周記油渣麵

2022-10-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
周記豬油渣麵
  • 豬油渣麵