2017-06-18
今天放工,老公打電話給我,要我陪他去深水埗黃金電腦商場買電腦零件,屋企部電腦又壞了,好在老公識維修,行左成個鐘先買齊,肚餓極了,深水步區出名多食店,一於食埋晚餐先回家,行出電腦商場附近,有一間好搶眼的食店,大大個招牌寫著:馬德里餐廳,門面大又光猛,像是間高級餐廳,於是我們就入去試一試!餐廳地方雅潔,座位寬敞舒適!多款套餐中,我們都喜歡有龍蝦的套餐!我們要了:芝士焗波士頓龍蝦伴香煎雞扒配薯菜,芝士焗波士頓龍蝦配意式鮮茄海鮮意大利飯。首先上枱的是餐湯:羅宋湯和餐包,羅宋湯味酸酸甜甜,好醒胃。餐包鬆軟,好香牛油味!餐飲:凍咖啡和凍檸檬茶(凍飲加3元)芝士焗波士頓龍蝦配意式鮮茄海鮮意大利飯:龍蝦肉鮮甜彈牙,加上芝士惹味,味道超正!海鮮有墨魚仔、青口、蝦、蟹棒等,海鮮都很新鮮爽口,配鮮茄汁和意大利飯,十分美味可口!芝士焗波士頓龍蝦伴香煎雞扒配薯菜:龍蝦和芝士真的非常夾,焗至金黃色,真是色香味俱全,又鮮甜又惹味。雞扒醃過後再煎至金黃色,配黑椒汁更好味,雞肉嫩滑又入味,薯角炸得很脆,加上椒鹽,令人食不停口,美味極了!套餐加28元可以有椒鹽雞亦4隻,雞亦入味,加左椒鹽、黑椒、蜜糖,味道甜甜的,很好味!
套餐加20元有馬德里至尊脆薄餅半個,材料有蝦肉、雞肉、辣肉腸和菠蘿,餅底是薄的,口感很脆,加芝士和材料焗烤,十分美味!