去完澳門幾日, 有得簡一定係簡尖沙咀落船, 居住九龍區人士尖沙咀的確係一個回港好選擇!返到香港大概晚上11點多, 時間唔早但又餓餓地, 一踏出船既一刻已經開始諗食咩..😂呢個時候好多餐廳都已經過左營業時間仲記得上次同男朋友去完澳門返香港黎左棉登徑呢頭, 為既就係食一碗排隊排到不來得易既『拉麵🍜』. 同往年既情形一樣, 再次黎到呢度食一碗深宵拉麵😁😁😁一蘭係日本出晒名, 香港分店自自然都多人排隊, 係香港除左尖沙咀之外, 銅鑼灣都有分店不過銅鑼灣店未有機會試探, 因為店舖比尖沙咀細但人流比尖沙咀多再一次黎到一蘭拉麵店(尖沙咀)位置唔算難搵, 不過因為開係K11既旁邊, 如果唔係出名既食店相信都好少會黎呢度搵食🤔雖然係香港已經開左好幾年, 不過人流仲係咁多,尖沙咀店其實真係好大, 等候既走廊四通八達, 有d似迷宮咁~~用餐時間都比較晚, 要排隊不過唔算太多人, 幸好既係排隊位置位於室內, 客人可以一邊涼冷氣一邊等, 所以時間都比較快過, 大概等左15分鐘到就可以進場了👏🏻👏🏻👏🏻場內環境都幾大而且座無虛席. 咁夜都仲有咁多人真係好誇張!! 😳😳😳枱與枱之間好闊落, 唔會覺得座位好焗束而且每
呢個時候好多餐廳都已經過左營業時間
再一次黎到一蘭拉麵店(尖沙咀)

雖然係香港已經開左好幾年, 不過人流仲係咁多,
枱與枱之間好闊落, 唔會覺得座位好焗束
而且每張枱旁邊都放左個籃子係地下方面客人擺放自己既物品, 真係窩心既表現!👍🏻

黎得『一蘭』大家都只有一個目標就係食拉麵🍜,

$89 +1  拉麵計埋加一差不多要$100/碗, 價錢都幾高昂~💸💸💸
同日本拉麵一樣, 客人可按自己既心水而簡選拉麵既食材:
湯既濃度 – 淡味 / 普通 / 濃味
油膩度 – 無 / 清淡 / 普通 / 濃厚 / 超濃厚
香蒜 – 冇 / 少許 / 普通 / 1/2份 / 1份等..
 – 無 / 白蔥 / 青蔥
叉燒 – 無 / 冇
秘製醬汁(辣) – 無 / 1/2, 普通, 2倍等..
 – 超軟 / 軟 / 普通 / 硬 / 超硬

一蘭拉麵
幾過一輪選擇之後, 個人既獨有拉麵如下:
湯既濃度: 濃味油膩度: 濃厚
香蒜: 1/2份蔥: 白蔥 + 青蔥
叉燒: 有
秘製醬汁(辣): 1/2倍辣度
麵既硬度: 普通

落單後5分鐘到就有得食! 咁貴既拉麵當然要相機食先喇! (hahaha…)😂😂😂😂
一放上枱飄來陣陣既豬骨湯味, 真係好吸引大家既雙眼!!😍👍🏻
湯底🐽呈豬骨既乳白色+帶少少淡橙啡色, 相信係豬骨同某d秘製醬汁煮成. 雖然話純正豬骨係白乳但事實其實又並非全乳白色~🤔 我都唔知我講緊咩😂😂😂
一蘭拉麵
急不及待先來試一口豬骨湯底, 因為叫左濃厚既油膩度, 所以湯底上會呈現出一層薄薄既油份, 看似肥膩但實情係帶有豬骨油, 同豬骨湯底融為一體, 純厚程度不容睇少!😍😍😍👍🏻

湯底味道濃厚, 香濃但唔會過份油膩, 而且豬骨既濃味冇去到黏口咁誇張, 味道認真一流!😋👏🏻

因為加上左蔥花關係, 白蔥同青蔥既顏色點綴左成碗拉麵構圖既賣相! 同湯底撈埋一齊多左一份微微既脆身感覺~~~

個人簡選係普通硬度既拉麵, 拉麵既柔韌程度適中, 唔會過硬/過林身, 處理麵既時間處理得好好! 唔錯啊!!!😁👍🏻

叉燒肥瘦適中, 不過因為湯底比較濃味所以食落叉燒既味道唔突出, 而且叉燒食落唔會太干/太hi口, 口感都ok既! 雖然份量唔算太多, 但個人感覺剛剛好! 單食拉麵比較單調, 夾一口叉燒能夠添加口感層次! 😋😋😋

拉麵每一樣既配料都好有關連, 但最重要既一定係靈魂豬骨湯底👻, 一蘭拉麵真係令人叫好叫座, 扣人心弦!❤️

雖然呢度賣既只有一款拉麵產品, 但做得出色既~~~一款已經好足夠~👍🏻😋😋😋
除左堂食之前, 付款既counter前仲擺放左自家一蘭拉麵出售, 岩晒唔想排隊又想食一蘭既人!
不過價錢感覺都唔平, 6個麵入但湯底只有3個

但自問唔係個懶人, 想食既黎呢度排下隊都係一個好好既消閒活動~~~ 哈哈哈😂😂😂

走既時候都差不多12:30, 但仲有人排隊等食拉麵, 正明香港人真係多夜生活~越夜越精彩🙈🙈🙈
2016-09-17
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Last Night Supper)