2019-08-05 1255 views
好多人都以為學校餐廳都一定唔好食,有咁嘅概念嘅你,實在太大錯特錯啦。我同男朋友去左探個浸大嘅朋友,意外發元現左個環境氣氛都相當唔錯嘅餐廳。餐廳嘅環境相當舒適,桌同桌之嘅距離適宜,走廊亦都相當寬闊,唔會俾人壓迫感,燈光柔和舒服,外面仲可以望到浸大嘅草地,如果無落雨的話,坐出露天雅座都係唔錯嘅選擇。我同男朋友叫左個9 Oz牛腹肉($168),波士頓龍蝦龍蝦汁意粉($188)。其中一個餐我地加左$38升級左做湯套餐,而另外一份加左$68升級做晚市套餐。湯套餐會有個餐湯同埋餐飲配;而晚市套餐就有餐湯、餐飲同跟左一份前菜,前菜我地就簡左溫泉蛋,粉雜菌,松露忌廉。餐廳嘅餐包有2款,一款係圓型波波有芝麻嘅,另一款就係長條型迷你法包,餐廳口感係外硬內軟,搽牛油係熱辣辣嘅餐包度,夠哂白香口。餐湯係蕃茄雜菜湯,湯好充料非常濃稠,有紅蘿蔔、洋蔥、西芹、羅勒等,香味好獨特,而味道酸酸甜甜,有趣。63度溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌,未吉個蛋之前,隔住蛋白見到D蛋黃好似隨時要跌落黎咁,未食已經覺得好正,雜菌切粒,再同松露忌廉汁一齊煮,味道好濃本身已經好香,再吉穿隻蛋,將D蛋液同湯汁Mix埋一齊,加令D炒雜菌口感更加滑

63度溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌,未吉個蛋之前,隔住蛋白見到D蛋黃好似隨時要跌落黎咁,未食已經覺得好正,雜菌切粒,再同松露忌廉汁一齊煮,味道好濃本身已經好香,再吉穿隻蛋,將D蛋液同湯汁Mix埋一齊,加令D炒雜菌口感更加滑溜。

平時食牛多數都係食肉眼、西冷,今次我地就聽餐廳職員意見叫左牛腹肉,1腺肉相對黎講少D脂肪無咁油膩,但係牛味更濃,口感相對結實D,但絕對唔會覺得係鞋口,呢個牛呢個部位值得一試!伴碟有即炸薯條,薯條大大條,入面好多薯仔蓉,卜卜脆得黎又唔會覺得自己齋食炸漿,好食,我叫左幾轉茄汁,完美KO成盤菜!

波士頓龍蝦龍蝦汁意粉($188),一上權我地就已經嘩嘩叫,事關呢個價位有咁大隻龍蝦食,實在非常幸福!龍蝦非常好肉地,啖啖肉,而且好新鮮,唔會食到有苦味同腥味,上面仲有三重芝士,拉哂絲,真係好邪惡呀!我男朋友食野快過我,以9秒9嘅速度食哂隻蝦,笑死我!意粉同樣好食,佢係用龍蝦汁炒意粉,意粉硬度剛好,D醬汁充份咁吸哂入意粉度,但炒得好乾身,好香口,好好食。

唔係浸大朋友介紹,我地都唔知有個咁好嘅地方,下次有紀念日都可以考慮再黎呢度食多次。
2019-08-03