2019-06-01
同兩個好朋友食飯,揀左大家都方便既尖沙咀,去左呢間日式水產店。成間店都好有格調,比日常既居酒屋再暗一啲,好似一啲西餐廳咁暗暗地傾計既moody feeling。先來一客沙律,女孩子緊係要食少少菜先會覺得健康,呢個沙律有三文魚粒同吞拿魚粒。而沙律最緊要既point佢都有。就係新鮮啦!南瀛卷,一睇個名就知係呢度名物啦!所以我地都叫左,擺盤精緻,而且好多材料,有海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽,加埋隻甜蝦,都研究左好耐點影先影得哂🤣🤣而卷物方個有兩款,一款係蟹肉卷,一款係有啲類似沙箭菜既卷,兩款都不錯的說。象拔蚌,望落超新鮮,食落好鮮甜!海鮮真係新鮮就無敵!就咁食,唔點醬唔加檸檬都不得了。清酒煮蜆都係一樣我幾鍾意食既菜式,三個人分到每人一碗滿滿既蜆,而且啲肉好大舊,唔會的屎咁細粒,有幾隻蜆仲好大隻!正。銀雪魚西京燒,本身覺得冇咩特別,都係一般日式料理店既燒物,但因為我都幾鍾意食燒魚,所以叫左。不過一夾,條魚仍然超滑,食落口更加感受到!雖然外面層皮燒到脆,有啲燒焦既感覺,但條魚仍然係好滑好滑,正呀。另外一種燒,係即刻燒既燒物,仲有店員幫手燒,唔驚自己唔識燒破壞左。呢個鮑魚上碟時仲係好新鮮。感謝店員燒得
南瀛卷
銀雪魚西京燒
銀雪魚西京燒
另外一種燒,係即刻燒既燒物,仲有店員幫手燒,唔驚自己唔識燒破壞左。呢個鮑魚上碟時仲係好新鮮。感謝店員燒得好好食,韌度剛剛好。
總結呢餐飯唔算平,但咁多海鮮,又新鮮加上有專人幫你燒,都算值回票價!