2018-07-29 197 views
好日都唔出城,今次山長水遠走入尖沙咀為既就係呢間鮨一,成日聽到朋友食呢間我都覺得有咩咁特別,今次就到我黎試下佢。我朋友好中意飲日本既味增湯所以黎到呢到都唔例外嗌左一碗,佢呢到既味噌比較鹹所以我飲完都飲左好多杯水,所以都算適合重口味人士試試佢。之後上場既係八爪魚冷盤,其實佢無乜好特別既味道,反而感覺到佢有用鹽水沖洗過後再用豉油,糖將佢調味上台。另一樣日本菜必食既就係燒牛舌,呢個牛舌比我想像中硬身同偏鹹,假如送酒的話呢個會係一流既選擇。到左今日既重要刺身拼盤同埋金箔海膽丼!呢2樣野就真係要讚一讚,刺身拼盤並唔係一般街邊放題既質素,佢既三文魚同甜蝦可以話係入口即溶,蝦肉好彈牙,無雪過急凍過既味道。而海膽丼亦係一絕,幾款唔同種類既海膽配埋一齊,大家都無奪去其他海膽既鮮味,無苦澀味之餘入口回甘,海膽既鮮甜配上日本珍珠米煮成既白飯,真係食多幾多碗都得呀!