2021-09-16
去開海港城,就決定係底層揾間餐廳醫肚。咁啱見到呢間星馬菜,價錢又合理,所以就揀咗佢。原來餐廳入面都好多位,我個日好彩可以坐喺窗邊,一路睇住夜景一路食😆星洲蠔餅 $88成日都想食蠔餅,難得餐廳有得叫,梗係要試吓😝 蠔餅有唔少蠔仔,仲要幾大粒又飽滿,幾多肉🤓 蠔餅本身以蛋餅為主,蛋餅厚厚,加埋蔥條。成個蠔餅口感鬆脆,唔會太油膩,幾好😚炒貴刁 $98餐廳用QR code 落單,可以先揀要辣定唔辣。我揀咗辣,不過都可以接受,唔會辣到噴火,可以當帶一帶味,開胃啲。貴刁入面有唔少材料,除咗必有大蝦外,仲有臘腸、蛋絲、韮芽等,食落既有粉麵軟熟口感,更帶爽口😛 可能呢個貴刁比較多汁,感覺油膩少少🙈星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $72食星馬菜的確係想試吓佢嘅炒蘿蔔糕,蘿蔔糕用咗大量醬油同配料,好似係芽菜同蛋花炒,特別惹味☺️ 蘿蔔糕方形粒粒,外面略略煎香,部分有脆香口感,同內心嘅軟熟形成對比,如果全部都脆就更正😜鹹蛋黃軟殼蟹 $208鹹蛋黃真係好邪惡🥲 每件軟殻蟹都沾上咗鹹蛋黃,咁仲可以見到粒粒嘅鹹蛋黃添。軟殻蟹炸得好香脆,炸醬唔算太厚,上碟時仲係熱辣辣,內心出晒煙添🤪 軟殻蟹本身啖啖肉,好快就食晒😎美祿恐
星洲蠔餅 $88
炒貴刁 $98
星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $72
鹹蛋黃軟殼蟹 $208
美祿恐龍 $35
星馬味十足嘅美祿恐龍!美祿係陪住我成長嘅野飲之一,上面嘅cream 同入面嘅燕麥仲有杯裡邊嘅朱古力醬提高左唔少層次😋
焦糖爆谷奶茶 $30
手搖奶茶嘅味道加上左幾粒嘅焦糖爆谷同cream,令特飲充斥住焦糖味🍿焦糖迷可以一試!