2015-06-24 551 views
有少部份泰國基因嘅我,上星期先自己挑戰整泰式鳳爪,今日就同班嗜辣既朋友黎挑戰泰國菜,發掘泰國之樂園,為之後既泰國trip打打底。柚子蝦沙律依家天氣好熱,開胃菜最啱食啲有涼又好味嘅沙律。柚子蝦沙律都算係泰國菜必叫,因為呢款菜集齊鹹(魚露)、酸(青檸)、甜(柚子)、辣(辣椒)既味道,最鐘意嗰啲炸香咗嘅乾蔥同埋蒜頭碎,柚子超甜多汁。椰汁雞湯同冬陰公嘅材料基本上係一樣,入口舒服,因為微辣,而且充滿椰奶同南薑嘅香味。生醃奄仔蟹 (必試招牌菜!!!)生蟹除左醬油蟹真係無試過,今次泰式真係第一次,奄仔蟹蟹膏鮮黃色好多好肥美甘甜,而且蟹肉鮮甜嫩滑,可以直接吸入喉嚨,大量蒜片、辣椒同蒜蓉可以提升其鮮度。泰式海南雞上桌一見係超黃既黃油雞,外皮具光澤,雞肉超滑及非常夠味,加埋佢個泰式辣醬及薑蓉真係無得頂!辣爆海旋風呢個辣椒醬係餐廳秘製,我地order左特辣,一撈見到紅油滿佈同粒粒既辣椒籽,真係睇見到興奮。東風螺索曬辣椒汁,肉質爽滑,超正!南瓜海上鮮原個鮮南瓜整,海上鮮有大頭蝦、魷魚同魚柳等,呢個係較杰身d有加蛋既紅咖喱,入口比較帶甜,同海上鮮相襯,岩怕辣d既朋友,而且送飯一流啦!魚生拼盤各款刺身都可以配豉油

柚子蝦沙律
泰式柚子蝦沙律

椰汁雞湯
椰汁雞湯

生醃奄仔蟹 (必試招牌菜!!!)
生醃奄仔蟹

南瓜海上鲜

魚生拼盤
刺身拼盤
各款刺身都可以配豉油或者泰式海鮮酸辣汁
我既首選係蟶子,超爽口甜美;生蝦排第二,肉質鮮爽,點辣汁加埋辣椒蒜,讓條脷刺激一番,正;帶子厚身肥美;象拔綁則普通。

蝦醬炒飯
泰式蝦醬炒飯
個蛋網做得好靚,黃金甲咁包住d炒飯,唯一一度唔係辣既菜,非常惹味開胃,食落淡淡既蝦醬味,愈食愈出。

綿綿冰
天氣真係好熱,食完啲泰國菜個口真係有啲辣,所以叫咗啲甜品來試吓解下暑。西瓜可以話係夏日必備,而且宜家當造。
真係估唔到一間泰國餐廳可以做出咁好味嘅綿綿冰,每個都原個西瓜上架,分別有四種口味:豆腐、益力多、榴連、芒果!
份量好大,豆腐味既綿綿冰超濃,好似食緊豆腐咁啦,而且綿綿冰真綿真滑,無硬塊或雜質,真係好好味,完全喜出望外!

死啦,次次食完泰國野都思鄉,暑假又去泰國一轉?

椰芯炒田雞
2015-06-23