2016-12-28
係灣仔附近行完街之後食埋晚飯,宜家呢個世代嘅人有邊個鍾意係屋企煮飯,又要買餸又要洗碗⋯不過出得嚟食當然食啲特別野,如果唔係俾錢都覺得唔抵。泰國菜,一於叫晒所有都係泰國風味嘅食品!泰式凍咖啡$38可以自己溝奶,甜甜地同香港咖啡好唔同,質感都好香滑,味道偏甜大大杯很不錯。冬陰公$138 大大約夠四至六人飲用,如果每人想飲多啲嘅話亦都可以叫大的冬陰公,對面香料十足真係好好味,有啲地方掛名冬陰公湯底但係裏面得少少酸辣而冇香味,真係揸流攤⋯依間都算係我心目中嘅頭三名,甜酸辣都有齊!裏面仲有啲開咗嘅海蝦同埋蘑菇,非常足料。泰式菠蘿炒飯$108提子、紅蘿蔔、粟米、臘腸、菠蘿粒和肉鬆。亦是另一個非常足料的的選擇,裏面有中國風味臘腸,不過味道偏甜,好容易入口。每一粒飯都好「黃」,又有菠蘿味又有少少咖喱味。腰果仁肉鬆吊起鹹香鮮味。裏面仲有少少蝦仁,叫做有少少肉食。洗費唔算好高,叫做有泰國特色,味道亦不錯值得一戰。
不過出得嚟食當然食啲特別野,如果唔係俾錢都覺得唔抵。
泰式凍咖啡$38
提子、紅蘿蔔、粟米、臘腸、菠蘿粒和肉鬆。