2018-02-02 1639 views
打邊爐現今已經是無分季節的活動,一大班人唔知食咩好,通常就係去打邊爐。但我自己最仲意就係冬天凍冰冰時候圍在爐邊,同一大班人一起傾下計,慢慢恰下恰下,趁住呢幾日十度唔夠,約了朋友去了他屋企附近的蜀府川鍋。兩個人被安排坐了個四人卡位,坐得幾舒服。我們點了個大蜆蝦粥底,再另外點了其他海鮮及配菜。尖椒皮蛋:皮蛋有點麻但不算太辣,皮蛋有點糖心感覺,味道濃郁。大蜆蝦粥底:蝦肉新鮮爽彈,蜆肉鮮甜但有幾隻有沙。鮑魚:9頭鮑又真係幾大隻,而且很新鮮,上枱時仲好生猛,肉質爽彈且腍。蜆皇:大隻又乾淨,完全無沙,鮮甜肉厚。手切韓牛:色澤鮮紅,每片都有均勻的雪花紋,而且每塊厚薄一樣,排列整齊,肉味濃郁且腍滑。韮菜餃拼雲吞:兩者其實分別不太,韮菜餃香味較濃,雲吞內的蝦少肉多。墨魚滑拼蝦滑:兩者新鮮爽彈,非常鮮味。炸魚皮:超級鬆脆,一點也不硬,而且不會過咸。响玲:不夠脆,點湯食會有點腍。生菜:色澤翠綠,外層去掉只剩菜心,非常爽脆。總括:海鮮質素高,韓牛更是必食之一,其他配菜都很新鮮,而且服務良心,價錢合理。

兩個人被安排坐了個四人卡位,坐得幾舒服。

我們點了個大蜆蝦粥底,再另外點了其他海鮮及配菜。

尖椒皮蛋

大蜆蝦粥底:蝦肉新鮮爽彈,蜆肉鮮甜但有幾隻有沙。
大蜆蝦粥底

鮑魚

蜆皇:大隻又乾淨,完全無沙,鮮甜肉厚。
蜆皇

韮菜餃拼雲吞

墨魚滑拼蝦滑:兩者新鮮爽彈,非常鮮味。
墨魚滑拼蝦滑
墨魚滑
蝦滑

炸魚皮:超級鬆脆,一點也不硬,而且不會過咸。
炸魚皮

响玲:不夠脆,點湯食會有點腍。
响玲

生菜:色澤翠綠,外層去掉只剩菜心,非常爽脆。
生菜

Type of Meal