2022-06-23 119 views
自從放寬咗之後都未有時間同屋企人聚餐,今日趁收早就約埋媽子/老婆同外母一齊出去食飯。媽子即時話要去大圍(新強記)食餐好。我做阿仔梗係順佢意。(新強記)真係一段時間冇黎,呢啲老店真係買少見少,真係好掛住佢地既燒鵝/招牌乳鴿/沙田雞粥。入到去d侍應好熱情咁招待,仲介紹咗一個超抵色嘅套餐畀我哋$398(燒鵝乳鴿小菜套餐)有燒鵝(例牌)+2隻乳鴿及2個小菜。新強記招牌燒鵝皇(例):知道媽子唔食得太肥膩,同佢地講揀一隻冇咁肥,燒鵝好快就到,好靚外皮脆肉質嫩肥瘦均勻,好香。金牌燒乳鴿:呢個餐超級抵仲包埋兩隻乳鴿,仲要即叫即炸,炸得剛剛好唔會太乾,仲保留到肉汁。 梅菜扣肉煲:伙記話呢個係佢哋嘅招牌菜,加上梅菜扣肉喺屋企都好少自己整,所以決定試下,依個扣肉煲超級多扣肉,肥瘦均勻,淨係啲梅菜都夠餸飯。欖菜肉鬆四季豆:欖菜好香炒到啲四季豆好入味同埋夠曬乾身唔會好油膩。總結:呢個餐4個人食都好夠食,真係超級抵食,碟碟都咁大碟而且咁好味,阿媽都話超值。我哋食早一輪到走嗰時已經差唔多有八成滿座,再遲啲應該要等位。

2022-06-23
Type of Meal