2009-02-11 42 views
2009年第一餐酒, 是一名老食友的大喜日子. 是日於灣仔鴻星的喜宴, 一對新人開心之餘, 佔據三圍的我們, 亦盡興開心而回. 詳情不說太多, 直說食物吧. 菜牌上面是金陵乳豬全體. 是君怡閣的乳豬包飯麼? 難道鴻星也做得出?! 非也, 名字雖同, 但此乳豬只是普通酒宴, 兩隻眼會閃下閃下果隻. 呢隻乳豬仔夠哂細, 金齡乳豬是否形容得好些呢.黎鴻星, 梗有一味石頭魚的, 石頭魚脆卷, 外皮鬆脆, 但因為睇住menu寫, 才知道是石頭魚卷. 真的沒有留意自己食緊乜, 亦食唔出係乜.XO醬帶子同鴻圖蝦仁, 這次是結婚酒席, 但賣相實在有點兒普通. 而且感覺上兩道菜樣子差不多, 上帶子時, 各人都以為是同一道菜. 幸好, 我們把帶子認出來. 而且那個XO醬令帶子的味道, 份外香口.翅..............sorry, 呢個酒席冇翅..............海斑, 鴻星的魚一向不錯, 雙海斑, 雙喜臨門. 新鮮肉滑豉油靚. 可以說是今晚最好的一味. 鮑掌花菇, 好有新年feel既一道菜式, 鵝掌好入味, 菇亦不錯. 一塊仔鮑片其實已足夠. 太多只會太滯. 生炸黃油雞, 上來的不像炸雞.

生炸黃油雞, 上來的不像炸雞. 但又食得出是經油炸過既雞雞一隻. 味道是好的, 肉雖然不滑, 但起碼有點雞味. 是黃油吧, 這是另一種雞既味道.

飯....是沒有味道的, 反而對比了一下再上一天的家庭春茗, 個炆伊麵好食得多.

開始飽同只顧"對酒", 甜品只吃了一口就算.

食物只是一般, 但當晚整個氣氛是好的, 我們三檯人, 自我胡鬧一番, 大家陶醉在這婚宴的歡樂聲中. 在此, 再三祝福一對新人, 白頭到老, 年生貴子, 新婚愉快.