2019-08-26 26 views
近期呢一類比普通茶仔質素高一點嘅冰室,盛開嘅程度猶如雨後春筍,其中有間喺我公司附近,喺駿業街街市對面嘅,每逢星期一至五嘅食飯時間,門口都會有三四十人喺度排隊等食,有次星期日下晝經過見佢唔使排隊,入去試過一次,感覺確實係幾高質嘅,不過又覺得唔值咁貴,同事話喺佢屋企樓下有間高質過公司附近嗰間茶仔嘅茶仔,重點係無人地咁貴,今日過開嚟荃灣,點都要嚟証實一下。揀咗幾樣招牌中嘅招牌,咁就唔怕嗌錯啦。華田脆脆,呢杯華田脆脆貌似我至愛嘅美祿恐龍,估唔到連味道都非常似樣,有住滿滿嘅華田味道,上面係脆卜卜嘅脆粒,比起淨係落美祿粉嘅美祿恐龍,口感層次更加豐富。招牌瑞士雞髀配粟米雜果沙律,瑞士雞髀作為餐廳嘅招牌,果然不同凡響,雞髀滷得異常咁入味,雞髀肉超級嫩滑,咬落蘊含豐富嘅肉汁,配合著瑞士汁微微嘅甜味,我幾乎想嗌多一隻。焗芝士肉醬意粉,肉醬意粉上枱嘅時候香噴噴,醬汁味道香濃,廚師將芝士焗到微微焦脆, 意粉嘅口感係我哋港式嘅Al Dente,侍應細心提醒意粉啱啱焗起,個碗好熱。自家製滑蛋叉燒飯,見到隔離枱個滑蛋咁滑所以忍唔住嗌,滑蛋嘅滑溜程度確實係無敵, 叉燒方面係全瘦叉,可能喺口感方面會稍遜,不過就更加健康

揀咗幾樣招牌中嘅招牌,咁就唔怕嗌錯啦。

自家製滑蛋叉燒飯,見到隔離枱個滑蛋咁滑所以忍唔住嗌,滑蛋嘅滑溜程度確實係無敵, 叉燒方面係全瘦叉,可能喺口感方面會稍遜,不過就更加健康。

樓下冰室整體感覺都比我公司附近嗰間排隊嘢好好多,啲嘢好食啲之餘,價錢又平少少, 喺樓下冰室食仲唔使咁辛苦喺門口排隊添。