2021-04-25 1609 views
發覺其實赤柱好似好多餐廳,但好多其實都係連鎖店,就算唔係赤柱都食到,所以今次就搵左間得赤柱先有嘅小店。原本想去boat house,但發覺佢喺冇幾耐之前已經結業,雖然我想去唔係因為佢啲嘢食好食,而係因為佢算係赤柱嘅一個landmark,個個去赤柱都會去嗰度打卡,甚至係上上面邊食嘢邊睇赤柱嘅風景,所以我就搵咗間類似嘅,係一間食比利時窩夫甜品嘅小店,佢係喺赤柱廣場嘅4樓,餐廳有少量嘅位置,可以睇到黑板上總會提供Wi-Fi密碼,如果唔想喺餐廳食都可以喺廣場4樓出邊嘅觀景台既室外位置食,嗰度都有一啲枱、櫈、太陽傘提供,可以望到赤柱嘅海景。店舖主打比利時窩夫,每個款都可以揀加唔加雪糕,除咗窩夫仲有法國朱古力批、美式班戟、全素窩夫、雪糕三文治、雪糕筒、奶昔、新地凍鮮奶、東檸檬梳打、咖啡奶茶熱飲等等。-1️⃣ 香蕉朱古力新地窩夫💰52(👅: 7.5/10)呢個口味係店舖最推介,都係人氣之選。雪糕有一球,係朱古力味,食落正常唔算苦亦都唔算好甜,味道係餐廳決定咗,如果想轉口味要加$10。窩夫都係用比利時入口嘅材料整,麵團加入甜菜根提煉嘅比利時珍珠糖,烤焗過後都唔會溶咗,所以形成咗一個脆面,珍珠糖夠甜唔使落

1️⃣ 香蕉朱古力新地窩夫💰52(👅: 7.5/10)
香蕉朱古力新地窩夫

呢個口味係店舖最推介,都係人氣之選。
窩夫都係用比利時入口嘅材料整,麵團加入甜菜根提煉嘅比利時珍珠糖,烤焗過後都唔會溶咗,所以形成咗一個脆面,珍珠糖夠甜唔使落糖漿。而窩夫食落嘅質感好似麵包同蛋糕之間,食落唔會太乾,硬度係可以用膠匙羹切得開,食落小小鬆脆,唔算好脆嗰種亦都唔算好腍嗰種,算係煙韌帶一啲嚼勁,不過如果蛋香味再多啲會更好,連埋雪糕食會一冷一熱冰火交融,再加上淋上去嘅朱古力醬,不過因為窩夫有溫度,雪糕會好快融。
配料仲有一大堆切片香蕉,同埋一啲迷你棉花糖粒,食落就正常發揮。
2️⃣ 蘋果玉桂新地窩夫 💰52(👅: 7.5/10)
蘋果玉桂新地窩夫

因為我好鍾意蘋果肉桂,所以揀咗依家口味。
蘋果玉桂食落暖暖地,因為新鮮整出嚟,味道偏甜,甜中帶少少果酸,玉桂味就唔係太食得出,不過蘋果玉桂係一樣好難整得難食嘅一樣嘢,整體算不過不失因為溫度足夠。
而雪糕係雲呢拿,食落就正常冇咩特別,都係同窩夫一齊食形成對比。

🌟赤柱來講算係一間唔錯嘅甜品小店,唔會話特別好食但好過食連鎖店,唔使為咗佢特登去赤柱,但如果去赤柱就可以順路試一試。

呢間小店都有提供甜品到會同散水餅賣,有窩夫棒、冬甩棒、曲奇、蝴蝶酥、貝殼蛋糕等等,個個都有獨立包裝好適合買一大堆派,唔同地區買夠一定數量仲可以送貨上門,唔使特登過嚟赤柱買,而且接受急單,仲可以訂製貼紙,打卡度爆燈。
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $104 (服務費: NA)
2021-04-24
$54 (Tea)
香蕉朱古力新地窩夫
蘋果玉桂新地窩夫