要數香港特色美食,茶餐廳的沙嗲牛肉面一定係我心目中的首選。係香港要搵沙嗲牛肉面真係一間都係,但係要搵到好食的沙嗲牛肉面一D都唔易。興幸係灣仔番工可以食到一間令我滿意的茶記,永遠都需要排隊的金鳳!金鳳名氣之大,甚至見過外國遊客拎住旅遊書摸上門,可謂係灣仔區的澳牛!座位比較迫,但係大家都習慣呢種身貼身的飲食文化,互相禮讓。呢度的凍啡同埋凍奶茶都係冰鎮,即係唔會加冰,令到飲品唔會愈飲愈淡,保持濃郁的味道。凍奶茶夠哂滑,而且茶味好香,入口好舒服。奶味剛剛好,唔會太甜。沙嗲汁超多的牛肉面,牛肉超多,而且沙嗲汁非常入味。面質唔會煮得太腍,保持面質的爽口。最鍾意係佢超多沙嗲汁,令到湯味夠哂濃,唔會好似出面D茶記只係放味精。超愛金鳳的奄列,絕對唔係出面茶記D行貨。奄列大大份,而且勁厚,差唔多可以遮哂成隻碟。蛋煎得唔會過老,切開奄列重有少量蛋汁流出黎,伴埋超夠料的火腿真係好過癮。菠蘿包超厚超大個,表面脆卜卜,好香牛油味。伴碟的有一舊牛油,可以自行選擇是否切開面包夾住食。呢個,呢度的雞批同埋蛋撻都係推介之選,15-30分鐘就出一盤熱辣辣又脹卜卜的批撻出黎,超好食!

座位比較迫,但係大家都習慣呢種身貼身的飲食文化,互相禮讓。
凍奶茶
沙嗲牛肉面
菠蘿包丶奄列

2016-10-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$41 (Lunch)
凍奶茶
沙嗲牛肉面