2015-11-29
在日式放題的瘋狂熱潮下, 其中有一間越開越多分店 ,愈開愈高檔次, 依然每一晚都爆場的,就是大喜屋系列!作為粉絲的我當然每一間都有留低“腳毛“啦! 新開張的<殿 大喜屋> 是現在為止最高級的 !朋友說 他未去過大喜屋系列, 我當然立即帶他去食好嘢啦! 想不到訂位也蠻容易的,能預訂到一星期後的座位。從前都只能預訂到一個月後的位子呢!殿 大喜屋 大致上分為兩個時段 ,第一個時段是六點鐘開始 ,第二個時段是八點四十五分開始, 每次用餐時間大約是兩小時。送餐的速度算快,所以絕對夠時間食大家可以放心~除了餐點之外,在大堂也設有自助區,款式是否每日不同就不得而知,不過當日款式都多。有咖哩炒蟹,件頭都算大,而且咖哩不會太辣又夠惹味。呢款刺身都是要排隊才拿得兩件咁大把嘅!究竟是甚麼魚咁巴閉?我個朋友話是大眼雞啦!咁大隻眼!其實是名貴的金目鯛喔!放題竟然有如此上品的魚食,大喜屋果真不是講玩笑的!至於粉紅粉紅的,就是吞拿魚的拖羅了,那色澤係咪引死人呢?原本唔係幾食吞拿魚的我,都忍不住要食佢落肚喇!肉質嫩滑而且香氣十足油花又夠,食過好難唔番尋味囉!(≧∇≦)仲有風乾火腿呀,我無食到,不過睇見啲朋友火速秒殺了
刺身方面,款式都好齊全,有甜蝦特大超級甜嗰隻,有紅噹噹吞拿魚,有唔算好肥美的三文魚,有迷你到爆48頭鮑魚,彈牙爽口倒不錯!有唔係幾新鮮仲有點腥的象拔蚌。
天婦羅水準ok,大倒也是皮薄餡靚,大蝦爽脆蕃薯夠甜心。
熟食方面,我們也點了超多款來食,單是牛類已經不小!牛舌燒得很香又惹味,薄薄挺彈牙的口感令人滿意!
熟食來說個人推介牛仔骨!醃得好夠味不會太咸而且輕輕一咬已經可以嚙開啲肉,大家都覺得好食!
呢款牛柳就差得遠,我們點了6件,點知來左6份,原來每份有三件呢!不太好食還有點韌還要食三件,真是……有如雞肋。
食完正餐,就是生果甜點時間啦!你看顏色分明,
該紅的紅該綠的綠,就知好食夠甜啦!
足足有兩大個雪櫃的甜品櫃,陣容認真不說得笑!
款式大大話話超過十款! 有馬卡龍、、燉奶啦 、有奶凍、有啫喱、 有芝士餅 ,又有西餅之類的, 多到數不完。
朋友立刻說她 下次要帶他的姨甥女來, 因為小朋友見到一個甜品櫃一定好興奮! 不要說小朋友啦我見到都o曬嘴樂丫丫啦!
甜品還有雪糕環節, 雪糕是哈根大師, 而且是獨立一杯杯裝的, 正常貨裝的份量, 而且是隨便攞任食任拎! 有朱古力味和藍莓味任君選擇!
現場還有寫字服務,將你想要的文字寫低,就可以請他們為你用朱古力寫好,再放上一個朱古力波波。最適合有朋友生日或慶祝紀念日啦!
手字都唔差喔!