一向嗜辣既我,川菜對我有種特別既吸引力,香港越開越多川菜館,但正宗既川菜卻唔太易搵,朋友介紹我試下銅鑼灣時代廣場入面既三希樓,除咗正宗之外,食物仲非常精緻。一入到去,有唔少古風既擺設,但又不乏現代感,環境舒適。卡座位既梳化將客人隔開,每檯都享有自己既小角落。侍應向我地介紹咗唔少既菜式,有唔少都係夏日限定,我地一於試下。先送上前菜兩碟,有滷水豆腐乾,同麻辣海帶絲,輕輕既麻辣味足以打開味蕾。蜂蜜蕃茄新菜單上既蜂蜜蕃茄,可見師傅刀工,將肉茄切成薄片,新鮮爽口,配上清甜既桂花蜂蜜,冰涼透心。沙拉鮮筍鮮筍清甜鮮嫩,而且冰涼爽脆,配上酸酸甜甜既沙律醬,令人食指大動。水煮魚(小)作為正宗 川菜既代表 ,店家用上本地新鮮桂花魚片,先走油,令魚肉吸收辣椒同花椒既香辣味,但又可以保留肉質既滑嫩。侍應仲好細心幫身我地撈起辣椒,令我地食得更加方便。紅噹噹既湯頭,食起來雖然麻辣,但入口既都係辣椒同香料原有既味道,而不含其他人工既味道,師傅功架可見一班。亦配有粉條﹑芽菜﹑筍片﹑鴨血等等既食材,吸收唔少辣湯,辣得非常過癮,越辣越想食。熗炒蒿筍絲脆爽的蒿筍切絲,配以乾辣椒少成,蒿筍絲帶有淡淡椒香,味道唔算太辣,保留蒿

卡座位既梳化將客人隔開,每檯都享有自己既小角落。

蜂蜜蕃茄

沙拉鮮筍

水煮魚(小)

熗炒蒿筍絲
脆爽的蒿筍切絲,配以乾辣椒少成,蒿筍絲帶有淡淡椒香,味道唔算太辣,保留蒿筍絲原有既清甜爽口。

三椒豬手
三椒即紅辣椒﹑青辣椒同花椒粒,而豬手則去骨,切成粒加入一起炒,豬手食落軟身,但有保留爽口既筋,加上醬汁炒成,食起嚟夠曬惹味。

棗茸千層糕
最後係甜品胃出動既時間,即蒸既棗茸千層糕,由棗茸同椰汁一層層夾住,再砌成星星,食落紅棗味幾濃,亦有陣陣椰香,為今餐畫上完美既句號。

2018-07-19
$400 (Dinner)