2020-06-15 21 views
因為疫情關係,好多朋友都少咗見面。難得可以約吓吹下水,咁就約咗荃灣呢間舊時係酒樓,宜家係吃川菜嘅『麻辣風雲』。貪佢地方大坐得舒服,傾得開心。首先來二個涼菜,分别係『涼拌皮蛋』和『涼伴雞腎』,再嗌咗『椰汁冰』和芒果特爽』一邊飲一邊吹水等主菜到。涼菜够哂四川風味,微辣,而川菜館少見的椰汁冰,椰味十足超好飲,朋友話芒果特爽亦唔錯。主菜『香辣海鮮鍋』够大煲,材料有勁多膏嘅大膏蟹,有彈牙的鮑魚,有鮮甜的大蝦和大蜆,又有椰菜花,色,香,味俱全,正。我比較鍾意海鮮,所以叫多咗個『川味炒大蜆』慢慢嘆。『清炒清笋絲』果然係清清爽爽好好食,雖然有辣椒,但一啲都唔辣,中和番主菜的辣味,非常之好。