2018-05-13
新蒲崗雖然舊區,但好食嘅餐廳都很多,而且大部份價錢合理,所以我經常都會去,今日行經衍慶街近彩虹道,見到呢間上海食館門面幾靚,今晚就吃上海菜喇樓上仲有層客座,轉頭已經坐滿晒點菜是自助形式,劃點菜紙,正宗上海菜館,諗得到的上海菜式都有齊,小籠包,葱油餅,排骨麵,賽螃蟹,片皮鴨都有蟹粉小籠包一籠四隻,捧上桌脹卜卜,外皮夠晒薄皮,入邊饀料有好多蟹粉,橙色蟹羔都清晰睇見,超足料,入口蟹味濃郁,確實係必點菜式清真牛肉餅外皮煎得金黃色,入邊是一片片鮮牛肉,咬開大量肉汁溢出,超級惹味俗氣上海粗炒鑊氣十足,麵條夠彈牙,配料有很多冬菇及蔬菜,又夠大碟,足足夾到成六小碗足料酸辣湯一碗真係湯如其名,夠晒足料,有大量豬肚,瘦肉,筍絲,食到最尾都仲有很多料,好抵食韮皇炒鱔糊鱔糊一向是我至愛,要正宗上海菜館先做得好,呢度師傅功力好,鱔肉完全無骨,而且魚肉爽脆有唉咬口,韮皇炒到僅僅熟,呢方面簡直絕配雪山高力豆莎一客四個,炸到脹卜卜,外邊鋪上白糖粉,見到就忍唔住即食,入口鬆軟,豆沙比例啱啱好,唔會太甜呢間上海菜味道同菜式堪稱最正宗,又夠足料,一定會再幫襯
樓上仲有層客座,轉頭已經坐滿晒
蟹粉小籠包
一籠四隻,捧上桌脹卜卜,外皮夠晒薄皮,入邊饀料有好多蟹粉,
橙色蟹羔都清晰睇見,超足料,入口蟹味濃郁,確實係必點菜式
清真牛肉餅
外皮煎得金黃色,入邊是一片片鮮牛肉,
咬開大量肉汁溢出,超級惹味
俗氣上海粗炒
足料酸辣湯一碗
真係湯如其名,夠晒足料,有大量豬肚,瘦肉,筍絲,
食到最尾都仲有很多料,好抵食
韮皇炒鱔糊
雪山高力豆莎
呢間上海菜味道同菜式堪稱最正宗,又夠足料,一定會再幫襯