2019-06-25 1984 views
#三分俗氣 ➡dan dan noodles ($47)Xiao Long Bao x4 ($36)Pork chop noodles ($48)Pan-Fried Bun x4 ($36)Rice cake ($60)Tea ($2@person)-Xiao Long Bao (7/10)The xiao long bao is okay. But not as good as its competitor near by. The soup inside each of them is not much.-Dan Dan Noodles (8/10)I like the dan dan noodles of this shop. It has strong peanut flavor which suits my preference.-Pan-fried Bun (7/10)It's okay. But nothing special tbh.If you like pan-fired bun, you can give it a try. But if you aren't,
#三分俗氣 ➡
dan dan noodles ($47)
Xiao Long Bao x4 ($36)
Pork chop noodles ($48)
Pan-Fried Bun x4 ($36)
Rice cake ($60)
Tea ($2@person)
Xiao Long Bao (7/10)
Dan Dan Noodles (8/10)
Pan-fried Bun (7/10)
If you like pan-fired bun, you can give it a try. But if you aren't, I won't recommend you to order this.
Rice cake (8.5/10)
My favorite from this restaurant. The ingredients used are fresh which makes this dish great.
Overall speaking, if you live close to San Po Kong, you can try. But if you live far away from this shop, you don't have to visit it on purpose.
味道/Taste: 7.5/10
抵食/Value of money: 7/10
環境/Environment: 7/10
服務/Service: 8/10
2019-06-10 974 views
喺新蒲崗區其實都幾多上海菜,但呢間嘅環境比較好,嘢食都比較實惠。中午時間都充滿著上班族,因為附近係新蒲崗嘅 工廠區。選擇非常之多,相信最多人嚟到都要揀小籠包食,因為佢嘅小籠包即叫即蒸m望落去非常之吸引。我就選擇咗擔擔麵,味道非常之濃郁,朋友覺得佢嘅排骨菜飯亦都好好食,亦都好大份
2019-06-07 741 views
今日同老婆阿仔黎呢度食個簡單又好味的lunch.呢度d午巿套餐好平, 即使今日係公眾假期都仍然有套餐供應.我叫左鱔糊客飯. 非常香噴噴!鱔糊做得恰到好處, 鱔脆而且芽菜爽, 味道夾, 份量不少, 仲好惹味, 餸飯一流, 必叫之選.出乎意料地, 阿仔叫左冷麵, 佢一向都鍾意湯麵, 今次突然改變口味, 可能同出面天氣有關, 今日熱到噴火... 我搶左幾撮試味. 冷麵麵質幾好, 有少少彈性. 落左麻醬, 但味道較淡, 再落埋豉油就正好多. 青瓜絲太少了, 幸好加左碟菜, 塞左幾條畀阿仔食.老婆早前黎呢度食過, 話羊肉刀削麵超好味, 但佢今日想食清淡d, 所以叫左呢個, 我試左幾口, 果然好清淡, 夠晒"健康".  小雲吞好似冇蝦肉. 老婆話好正, 皮薄, 好多湯汁的.豆漿好味, 其他還可以啦.
今日同老婆阿仔黎呢度食個簡單又好味的lunch.
呢度d午巿套餐好平,
即使今日係公眾假期都仍然有套餐供應.

韭黃炒鱔糊客飯

三絲冷麵

鮮蝦小雲吞麵

老婆話好正, 皮薄, 好多湯汁的.
小籠包(3隻)

豆漿好味, 其他還可以啦.

2019-06-07
$57 (Lunch)
韭黃炒鱔糊客飯
2019-06-03 535 views
因為個名夠有趣,所以吸引來光顧,沒有提供茶壺,但收茶位費,口渴想斟茶需要耐心等待,點餐上菜快,可能份量較少,醉雞和小籠包很好吃,酸辣湯過咸,環境衛生有待改善,最好穿著長褲、密頭鞋,好好保護自己,不過很多人光顧,可能各人喜好不同,如果下次再來,一大班人會較好,可點其他特色菜。
2019-05-22 585 views
我一行六人,4大1小童1BB,即是叫了七至八個餸,最初都是好好禮貌,叫完餸之後他就把賬單掉落枱面,當初以為他沒有心的,我看見單上邊BB給我寫了一位茶錢,我就問他BB也要茶錢,他話不需要,但見我講就攞回單,個面好黑的望着我,其實兩蚊茶錢是很少,我不介意,但我覺得BB也計算一位茶錢,我覺得也無謂的,有些欺騙成份。我坐了一會發覺全身熱到濕晒,我說可否將冷氣較大一些,有個光頭的應該是老細或是合夥人,他說冷氣壞了冇得較大,這店舖內有六部冷氣,但只見他開了兩部,其他都是關閉的,我叫他可否開多其他的冷氣呢,他說全部都壞晒,之後就不再和我說話了,我覺得如果壞了的話,你應該做負責人, 應該搵一個補救的方法,令店內食嘢的人客舒適一些,但他沒有還覺得我好多事,我問他有沒有風扇.但他沒有采我便走了之後我就找個溫度計,發覺店舖內的溫度接近31度,因為我的車在門口車來有一個溫度計,我再搵其他的負責人叫他可否解決,因為我叫的八碟餸陸續來了,但在這個溫度怎可以食得舒服呢?另外一位負責人就走去電制的總地方開了冷氣,即是冷氣機不是壞了,只是沒有開還發現他的櫃面,見到電燈公司的最後繳款通知,需要截除電力,所以慳電連冷氣都唔

還發現他的櫃面,見到電燈公司的最後繳款通知,需要截除電力,所以慳電連冷氣都唔開

整晚晚飯用咗50分鐘唔夠就食完, 每個人全身大汗已走,負責人一聲唔好意思也沒有講,也是他們的策略,熱到你唔走咩
2019-03-30 444 views
今晚到這裏吃晚飯 進入店內 已經看到衞生程度欠佳 食物味道尚可 但污糟程度真的不能接受 所有餐具也有油跡 碗碟有菜汁 地下満佈油跡 行過要十分小心 極容易滑到 員工收拾用膳完畢的餐桌時 把放在地下的膠筒 放在枱面上 但之後並沒有用布抹枱面 便把新的餐具放上去 真的十分污糟 本人點了小籠包 炒小棠菜 蒸銀絲卷 上海粗炒 糖醋魚柳 麻婆豆腐 豆漿 整體質素平均 食物質素尚算可以 本人在接近收工時間離開 看到廚房周圍十分污糟 希望店主能有改善空間 若然能把衛生程度提升 定必客似雲來
2019-03-30
  • 招牌鮮肉小籠包
2019-03-16 235 views
透過外賣第一次食這間餐廳的菜式,水準不錯,酸辣湯足料,酸和辣的程度剛剛好,煨麵的湯底濃郁而且不太稀,雞肉嫩滑,煨麵的麵身質地煨得好軟熟,外賣運送的速度挺快,有效率,不錯
Delivery
Type of Meal
Lunch
2019-03-15 366 views
今日來這裏打球,聽說這附近有一間餐廳的中午套餐是很好食的所以我們幾個人來到這裏,餐牌上各樣的中午套餐很多,我選擇了一個上海粗炒,這個上海粗炒味道很濃郁和份量很多還有菜心煮得剛剛好加上豬扒雞扒菜飯,這上海個風味十足而這個雞扒菜飯,雞扒外脆內軟味道非常之好而這個菜飯也有雞油的香味飯粒彈牙,這餐多謝朋友的介紹。
我選擇了一個上海粗炒,
2019-03-15 245 views
慕名而來, 有點失望難道是因為我點菜不行...? 喜歡:小籠包, 肉汁鮮甜. 可惜醋太甜不錯:擔擔麵, 湯很濃,花生醬夠多要吃得很快,不然面很快軟爛涼拌海蜇,爽口,喜歡拌了酸甜蘿蔔絲一般:酸辣湯,比較杰同辣難食:蟹粉小籠包蟹粉超腥雪菜毛豆百葉沒味道不是很鹹,不是很油,但也沒什麼味道材料不貴,做法也不算很花功夫,做成這樣,失望
慕名而來, 有點失望

難道是因為我點菜不行...?

喜歡:

小籠包, 肉汁鮮甜. 可惜醋太甜

不錯:

擔擔麵, 湯很濃,花生醬夠多
要吃得很快,不然面很快軟爛

涼拌海蜇,爽口,喜歡拌了酸甜蘿蔔絲

一般:
酸辣湯,比較杰同辣

難食:
蟹粉小籠包
蟹粉超腥

雪菜毛豆百葉
沒味道
不是很鹹,不是很油,但也沒什麼味道
材料不貴,做法也不算很花功夫,做成這樣,失望
2019-03-08 218 views
基本上呢中午嚟呢度一定係滿咗,呢度嘅上海菜係同區裏邊比較少有嘅,亦都算正宗。午餐的話四五十蚊就搞得掂一個set. 所以平日都好多打工仔嚟呢度食飯。附近嘅工廠區域比較多返工人士,個人比較推介食小籠包同埋擔擔麵。擔擔麵味道比較好同濃。 小籠包個人覺得拍得住翡翠拉麵小籠包。同事就覺得排骨菜飯都唔錯可以一試,而且價格比較實惠。環境亦都寬敞因為佢有兩層。同一大班朋友同事嚟食就岩曬。晚市亦都好多選擇。來到新蒲崗嘅朋友一定要試一試呢間上海菜,而且員工都好有禮貌。
2019-03-04
$50 (Lunch)
  • 高力豆沙
  • 招牌鮮肉生煎包
  • 招牌鮮肉小籠包
  • 俗氣擔擔麵
2019-02-27 244 views
1) 紅燒乳鴿,根本無冇燒過,不如改名做鹵水乳鴿2) 薄餅葱爆牛肉,薄餅全部痴埋一舊,叫人撕爛哂黎食3) 全部餸一次過到齊哂,凍哂,叫人點一次過食哂吖4) 粟米魚肚羹,超多粉 又冇魚肚 只係粟米班腩啲汁變咗湯款5) 服務超差 張凳又過高 完全唔啱高度進食
1) 紅燒乳鴿,根本無冇燒過,不如改名做鹵水乳鴿
2) 薄餅葱爆牛肉,薄餅全部痴埋一舊,叫人撕爛哂黎食
3) 全部餸一次過到齊哂,凍哂,叫人點一次過食哂吖
5) 服務超差 張凳又過高 完全唔啱高度進食
2019-01-30 391 views
平時好少去新蒲崗今次因為工作關係嚟到呢度食飯因為OT餐廳唔算特別大,但有大卡位細卡位都幾骨子睇吓想食咩先叫咗個二人套餐叫完套餐即刻嚟粟米魚肚羹因為夠熱所以我覺得好好味~散叫加咗個鎮江䆜肉二人套餐嘅醉雞啲雞肉好入味另外酒味香濃個主菜就係賽螃蟹有買啲炒飯伴住一齊食冇得頂小籠包啲皮唔算厚,肉大多汁,小店來講算做得唔錯個套餐仲有高力豆沙送超香~雖然我好飽但係都要食呢個上海菜嘅精選甜品買單合理價錢,食物豐富,下次要試吓其他菜式先
平時好少去新蒲崗
今次因為工作關係嚟到呢度食飯因為OT
餐廳唔算特別大,但有大卡位細卡位
都幾骨子

睇吓想食咩先

叫咗個二人套餐
叫完套餐即刻嚟粟米魚肚羹
因為夠熱所以我覺得好好味~

散叫加咗個鎮江䆜肉

二人套餐嘅醉雞
啲雞肉好入味另外酒味香濃

個主菜就係賽螃蟹

有買啲炒飯伴住一齊食冇得頂

小籠包

啲皮唔算厚,
肉大多汁,小店來講算做得唔錯

個套餐仲有高力豆沙送
超香~
雖然我好飽但係都要食呢個
上海菜嘅精選甜品

買單合理價錢,食物豐富,
下次要試吓其他菜式先
2019-01-14
2019-01-24 396 views
突然想吃上海嘢,我便今日去了在新蒲崗的三分俗氣,點了我最喜愛吃的回鍋肉,但完全冇諗過,這碟回鍋肉內的肉,只有五毫子至一蚊的大,完全像肉碎,還比肥牛薄,不是半肥瘦 ,全是瘦肉薄片,吃起來…真的像打邊爐的豬肉切細,用料太差 我是為了吃回鍋肉才來的,真的失望,至於牛肉餡餅,因吃過九龍城的清真牛肉餡餅,有得比較,這裏的只是將生煎包的皮加牛肉就是,味道你自己想像, 還有的是醬爆羊肉,他是會跟一個薄餅皮,比較正常的一個餸
醬爆羊肉
2019-01-22
  • 醬爆羊肉
夜晚同三五知己食飯,其中一位喺新蒲崗返工,食過三分俗氣嘅午市,話幾好食,就帶我哋嚟試埋晚餐~餐廳睇落細細間,原來有兩層,都幾多座位 ~佢地早兩日訂咗隻片皮鴨,店員攞咗隻未切嘅鴨俾我哋過目,好大隻!睇落都燒得好靚~師傳用心切切切~切咗出嚟有兩大碟,每一件都有肉,啱哂唔想淨係食皮嘅朋友仔薄餅略嫌數量較少,不過就咁點甜醬食鴨都好食!片皮鴨套餐包埋4隻小籠包 / 生煎包,同埋高力豆沙 / 豆沙鍋餅,我哋揀咗生煎包同豆沙鍋餅朋友力推生煎包,個樣同平時食開嘅有d分別,不過都幾精緻,個底煎得唔錯一咬落去就飛哂d汁出嚟,好juicy!豆沙鍋餅,切開咗做細細件,方便入口,豆沙唔會太甜,唔錯~我哋加咗$50做二食,可以揀時菜豆腐鴨件湯或者京葱爆鴨件我地揀咗京葱爆鴨件,好大碟!每件都啖啖肉、好香同好夠味!雖然好好食,但係每人食兩三件都飽飽地,最後要打包留返聽日食!今餐偏濃味,就飲返個清清地既粟米魚肚羹啦~

餐廳睇落細細間,原來有兩層,都幾多座位 ~

片皮鴨
師傳用心切切切~

片皮鴨

切咗出嚟有兩大碟,每一件都有肉,啱哂唔想淨係食皮嘅朋友仔
薄餅略嫌數量較少,不過就咁點甜醬食鴨都好食!

生煎包
一咬落去就飛哂d汁出嚟,好juicy!

豆沙鍋餅,切開咗做細細件,方便入口,豆沙唔會太甜,唔錯~
豆沙鍋餅

我哋加咗$50做二食,可以揀時菜豆腐鴨件湯或者京葱爆鴨件
我地揀咗京葱爆鴨件,好大碟!

京葱爆鴨件

每件都啖啖肉、好香同好夠味!

粟米魚肚羹

今餐偏濃味,就飲返個清清地既粟米魚肚羹啦
豆沙鍋餅
京葱爆鴨件
粟米魚肚羹
2019-01-23 230 views
新蒲崗平時就去得多啦,但係果頭食野都係第一次。行過見到店名又幾有趣,三分俗氣,咁唔知七分又係咩呢?於是我們就簡左呢間食上海菜既小店。我地二個人就簡左個二人套餐再加一籠小籠包,二人套餐有二個小食,一個小菜同埋一個主菜,非常抵食。三絲粉皮,粉皮不嬲都係我至愛,雞絲火腿絲青瓜絲再加埋麻醬。粉皮同出面食到既有少少分別,唔知係咪小店自己整。雞絲粉皮配埋味道濃郁既麻醬,忍唔住清左半碟。另一個小食係手拍青瓜。份量非常多,青瓜好入味,滿滿既蒜味,爽口。粟米魚肚羹。粟米羮唔係假甜,魚肚滑溜溜,非常好飲。最怕粟米羮甜到好似粟米羮薯片咁。宮保雞丁,一開始見到紅卜卜咁,擔心會好辣,但只係小辣。雞丁加左豆瓣醬黎煮,同平時既味道有少少分別。食完一輪,主菜上海粗炒終於到啦!熱辣辣岩岩炒好。睇落份量好多,但係實質唔算太多。非常鍾意作唔會炒到好油,比較乾身。話明食上海野,點可以唔試下呢到既小籠包呢!小籠包皮唔厚,所以要好小心唔好整穿。汁好鮮甜,一啖就食完啦。最驚喜是甜品高力豆沙,各位一定唔好錯過!外表有少少似油炸,以為係煎堆既質感入面再加豆沙。但錯啦,係沙翁再加紅豆沙,口感好有趣。係其他餐廳都好少見到呢種甜品!單叫兩杯

單叫兩杯竹遮水。