2018-05-09 435 views
上星期同老朋友慶祝生日,約咗嚟銅鑼灣食飯,研究咗半個鐘openrice朋友終於揸主意話想試下呢間火鍋店的花雕醉烏雞鍋。環境方面感覺良好,餐廳十分闊落,中式設計加上暗暗地,頗有格調。我地安排到一個卡位亦十分乾淨,坐得相當舒服。先點咗幾碟小配菜,感覺似食韓國菜。味道不錯,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。然後係一壺洛神花茶,每人分到一杯,似山楂餅的深紅色,味道酸酸甜甜,我地都非常喜歡!醬料放喺門口的一個吧位,選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。主角"25年陳年花雕醉烏雞鍋",係一個十分大鍋的湯底,散發著酒香及淡淡的藥材味,另有一隻大碟放滿非常新鮮的烏雞件。雞或火雞十分常見,但烏雞其實我比較少食,見到亦未必會點,但煮熟後烏雞件出乎意料地嫩滑,大家都一件一件爭住食。不得不提,粒紅棗非常好味,千萬唔好錯過!我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。本地手切肥牛頸脊雖然要價$338,但實在好味,budget許可的話可以一試!招牌魚腐及四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。最後想推薦的係招牌四寶丸,味道似獅子頭,但配上醉雞鍋有特別的香味,我非常喜歡!埋單4位超過$1200,但食得舒服,享受,亦十分適合朋友

不得不提,粒紅棗非常好味,千萬唔好錯過!

我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。

招牌魚腐及四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。

埋單4位超過$1200,但食得舒服,享受,亦十分適合朋友傾計聚舊,會推薦俾其他朋友!
2018-04-17
$300 (Dinner)