2008-08-11
第一次來食係因為住係附近又唔知食乜好故上黎睇下有乜介紹. 最後決定試下金船長. 當日(13/7)係星期日諗住6:30pm應該仲有位, 點知full哂唯有走啦!! 點知有位姐姐走出來話7:30pm應該可以有位俾我地咁梗係同佢Say yes 啦!! 7:30pm 我地行緊返去時電話打來話OK有位了. 曄!! 入到去好多人仲好港式茶餐feel (即超級嘈), 嘈到阿B頭到痛埋決定叫set dinner(應該係牛扒, 真係3成熟並且唔un有牛肉味)+梳乎厘(好香, 外層脆入面很軟滑), 因佢話太嘈冇心机睇Menu喎!! 咁我唯有食車仔意粉啦(唔記得配搭是什么了但白汁好香)+朱古力心太軟(呢個好好食,不太甜但好有朱古力味). 食完係我地覺得嘈得有价值因為好好味呀!!! 所以決定book埋第二日的晚餐.第2晚星期一(14/7)的晚餐又來到金船長, 今晚冇噚晚咁嘈了可以慢慢咁睇Menu, 決定食黑松露菌 PIZZA (好好食, 好有cheese的香味, 個WAITRESS好耐心咁教我地3個不同食法, 每個食法都帶出不同總之好味), 焗薯皮 (普通冇特別) & 海鮮意大利飯 (呢個好正宗, 如果食
第2晚星期一(14/7)的晚餐又來到金船長, 今晚冇噚晚咁嘈了可以慢慢咁睇Menu, 決定食黑松露菌 PIZZA (好好食, 好有cheese的香味, 個WAITRESS好耐心咁教我地3個不同食法, 每個食法都帶出不同總之好味), 焗薯皮 (普通冇特別) & 海鮮意大利飯 (呢個好正宗, 如果食唔慣 or 唔鐘意正宗意大利飯就不要叫了- 即飯心係硬 , 好似D飯未熟透). 食完呢餐覺得好正, 阿B同我都決定將金船長納入我地的食堂之一.
20/7的午餐, 阿B又想食黑松露菌 PIZZA 故我地又來到金船長. 今次叫左黑松露菌 PIZZA (每次都好好食) & 金船長芝士漢堡(要左5成熟, 好大舊好多料, 搞到我要拆開食但冇影響都係好好味)!! 埋單好似HKD128.
27/7又來食午餐, 今次決定食set lunch. 阿B要左白汁野菌意粉, 而我就要左日式薑粒雞肉炒飯. 2個都唔錯, 都係即叫即整, 好似係HKD37連一杯飲品. 味道好過D連鎖快餐店多多聲但價錢又差不多喎. 好味!!!