自己一個頹頹哋嚟東涌搵食,唔想去東薈城貴餐廳所以走咗去富東邨街市街市入邊有賣外賣嘅檔:韓國菜、港式小食、包點等,可惜冇堂食位,所以最後去咗附近啲餐廳因為唔想食連鎖店,所以去咗呢間~餐牌選擇超多,丼飯、烏冬、拉麵、關東煮都有!全部$50左右▶️ 和風牛肉拼燒雞飯 ($49)見係「招牌」,加上張相好吸引,當然試吓實物同張相一樣咁大份豐富🤩份量驚人,成個盒裝滿飯,略略估計有三碗,足夠兩個人分面頭放上一排雞扒、蔬菜、牛肉,十分整齊靚仔牛肉薄切,似吉X家嗰啲,只係冇咁多肥肉同筋,材料靚好多🐂質感唔韌唔難咬,唯一係醃得比較鹹🤏🏻好彩有飲品同餸白飯食伴隨嘅洋蔥炒至金黃軟身焦糖化🧅甜甜地好正雞扒用上脾肉,烹調到粉粉地色,肉質鮮嫩多汁🐓充滿油脂而唔肥外皮煎到香脆,有啲似串燒烤雞肉或印度烤雞調味醬汁唔多而夠味,所以冇蓋過雞肉鮮味,證明唔係雪藏肉(可能直頭喺隔離街市買😂)中間有西蘭花椰菜花隔開兩邊🥦應該係烚嘅,冇乜調味,非常健康白飯唔怕冇味,一邊索晒牛肉啲和風汁,另一邊索咗雞油,變相一個飯可以品嚐到兩個口味😋抵呀~(食到一半影嘅,原諒有啲核突🙈)米飯用上日本珍珠米,食落粒粒飽滿,唔會一嚿嚿,唔係隔夜飯,軟硬度
因為唔想食連鎖店,所以去咗呢間~
餐牌選擇超多,丼飯、烏冬、拉麵、關東煮都有!全部$50左右

▶️ 和風牛肉拼燒雞飯 ($49)
見係「招牌」,加上張相好吸引,當然試吓
實物同張相一樣咁大份豐富🤩
份量驚人,成個盒裝滿飯,略略估計有三碗,足夠兩個人分
面頭放上一排雞扒、蔬菜、牛肉,十分整齊靚仔
和風牛肉拼燒雞飯

伴隨嘅洋蔥炒至金黃軟身焦糖化🧅甜甜地好正

雞扒用上脾肉,烹調到粉粉地色,肉質鮮嫩多汁🐓充滿油脂而唔肥
外皮煎到香脆,有啲似串燒烤雞肉或印度烤雞

中間有西蘭花椰菜花隔開兩邊🥦應該係烚嘅,冇乜調味,非常健康

(食到一半影嘅,原諒有啲核突🙈)
米飯用上日本珍珠米,食落粒粒飽滿,唔會一嚿嚿,唔係隔夜飯,軟硬度適中唔會俾醬汁搞到過濕
食完真係又飽又滿足!食淨幾啖飯,食晒所有肉已經覺得自己好勁👍🏻

▶️ 凍檸茶 (+$4)
正常檸茶味道,一開始覺得好甜,但係一邊食個飯一邊飲就覺得好爽🥤甜甜地可以中和返鹹味

對佢有呢個質素感到非常驚喜🤯高質過日式連鎖店Suk___ya /Yoshi__ya
晏晝嚟到好多人買外賣,亦有好多電話落單order,多為富東邨居民熟客
店舖好細,只能容納七位食客,所以我快快脆食完就走人,但都幾鍾意佢啲位全部獨立位,一個人食都唔尷尬🙈

服務OK,姨姨非常勤力,見佢又接電話又落單又出餐,但對我幾nice,我臨走嗰陣順手還返個盤俾佢,佢都有唔該我☺️
唯一係都要等一陣先上餐,因為每個餐都係即叫即整,所以送到上枱先暖笠笠♨️
亦可能因為人手不足問題,即使堂食都要用發泡膠盒同即棄餐具,有啲浪費同唔環保♻️,但都理解

CP爆值!$50食到一個咁巨型足料嘅飯再包飲品真係抵到爛(個人覺得飯抵食過烏冬/拉麵)
呢間真係隱世高質平民小店 (雖然OpenRice有劣評,不過都已經幾年前,所以可能佢改善咗?)個人覺得佢好underrated,好值得支持吓😙
$50 (Lunch)
和風牛肉拼燒雞飯