2024-01-21 215 views
嘩,今次嚟到呢間櫻子屋,真係一個正選擇!首先道地獄拉麵邊個話唔好味?湯底辣到透心涼,個個食咗話要再嚟!🌶️雞翼煙韌得嚟唔乾,豬頸肉就更加得意,肉香四溢埋口有層次。爽口嘅流心蛋就實在磅礴得嚟小小鹹,不過都算配得好。講到吉列蝦肥牛翠玉瓜雙併飯,呢個組合真係正!炸蝦酥脆夾住肥牛軟滑,啖啖肉香,翠玉瓜又甜脆得嚟喺口入面彈性十足🎉。佢哋啲麵豉湯熱辣辣,有啲平平哋,但都算係暖笠笠嘅開胃好選擇。總括黎講,呢度嘅食物真係正中下懷,下次又要再嚟捧場食飯啦!🔥💯
今次踏足咗銅鑼灣一間好平民化、名氣響噹噹嘅食堂,一入到去就感受到陣陣鼻屎勁。第一道主角係咖喱牛腩飯,輕輕地挖開咗哩堆嘅咖喱汁,啱啱好嘅濃厚香味咁就撲面襲來,牛腩🐄炆到爛嘴,但係仍然保持到啖啖肉感,完全冇啲屎忽咁,仲夠哂香味,個咖喱味又夠哂勁,夠辣夠香夠濃,令人無法抗拒。食落口感絲滑嘅豆腐,加上啲惹味辣椒🌶️同武士刀一樣嘅辣度,完全媲美得到街頭小食檔嘅水準,令人唔自覺咁一啖又一啖。另外,啲燉蛋,滑得嚟又唔會過於膩,開心到我哋食時都輕輕松松咁話家常,係咁樣保持簡單之餘,又見得出廚師手藝好。最後黎個荔枝冰千層蛋糕,簡直就係一個清新嘅結局,荔枝嘅甜味同冰凍嘅感覺,香甜得嚟又冇得罪,真係將晚餐嘅完美劃上句號。簡單一晚,美食體驗就係咁直接,食物嘅魔力可以咁簡單就攻陷你嘅胃。哩度個食堂證明咗,好味道唔一定要喺高級地方搵。大家下次做乜都好,記得肚餓嘅時候,一定要來呢度,一試定會令你上癮!🍛🥢🍰

2023-12-31 78 views
今天嚟到呢間餐廳唔知點解一肚子嘅期待。坐响小小嘅一角落,手頭上嗰碟照燒雞扒烏冬真係喚醒咗我嘅味蕾🍜。啱啱好溫度嘅湯頭順滑,入口即溶,仲帶住啲海帶嘅清新嘅感覺,粉嫩粉嫩嘅,真係正!烏冬條條分明,Q彈得黎又唔會太硬,手勢好明顯掌握得好好。至於雞扒,外皮煎得金黃香脆,入面嘅肉質又嫩又多汁,每一啖都咁滿足😍。同烏冬一齊入嘴,咸香之餘又有啲微甜,啖啖肉,過癮添!最後,原以為要加錢嘅凍檸茶💡。咕嚕咕嚕咁唞一啖,酸酸甜甜嘅完美收尾,清新解膩。下次得閒,一定要再嚟轉轉,搞唔好仲要試吓其他招牌菜式!

自己一個頹頹哋嚟東涌搵食,唔想去東薈城貴餐廳所以走咗去富東邨街市街市入邊有賣外賣嘅檔:韓國菜、港式小食、包點等,可惜冇堂食位,所以最後去咗附近啲餐廳因為唔想食連鎖店,所以去咗呢間~餐牌選擇超多,丼飯、烏冬、拉麵、關東煮都有!全部$50左右▶️ 和風牛肉拼燒雞飯 ($49)見係「招牌」,加上張相好吸引,當然試吓實物同張相一樣咁大份豐富🤩份量驚人,成個盒裝滿飯,略略估計有三碗,足夠兩個人分面頭放上一排雞扒、蔬菜、牛肉,十分整齊靚仔牛肉薄切,似吉X家嗰啲,只係冇咁多肥肉同筋,材料靚好多🐂質感唔韌唔難咬,唯一係醃得比較鹹🤏🏻好彩有飲品同餸白飯食伴隨嘅洋蔥炒至金黃軟身焦糖化🧅甜甜地好正雞扒用上脾肉,烹調到粉粉地色,肉質鮮嫩多汁🐓充滿油脂而唔肥外皮煎到香脆,有啲似串燒烤雞肉或印度烤雞調味醬汁唔多而夠味,所以冇蓋過雞肉鮮味,證明唔係雪藏肉(可能直頭喺隔離街市買😂)中間有西蘭花椰菜花隔開兩邊🥦應該係烚嘅,冇乜調味,非常健康白飯唔怕冇味,一邊索晒牛肉啲和風汁,另一邊索咗雞油,變相一個飯可以品嚐到兩個口味😋抵呀~(食到一半影嘅,原諒有啲核突🙈)米飯用上日本珍珠米,食落粒粒飽滿,唔會一嚿嚿,唔係隔夜飯,軟硬度
因為唔想食連鎖店,所以去咗呢間~
餐牌選擇超多,丼飯、烏冬、拉麵、關東煮都有!全部$50左右

▶️ 和風牛肉拼燒雞飯 ($49)
見係「招牌」,加上張相好吸引,當然試吓
實物同張相一樣咁大份豐富🤩
份量驚人,成個盒裝滿飯,略略估計有三碗,足夠兩個人分
面頭放上一排雞扒、蔬菜、牛肉,十分整齊靚仔
和風牛肉拼燒雞飯

伴隨嘅洋蔥炒至金黃軟身焦糖化🧅甜甜地好正

雞扒用上脾肉,烹調到粉粉地色,肉質鮮嫩多汁🐓充滿油脂而唔肥
外皮煎到香脆,有啲似串燒烤雞肉或印度烤雞

中間有西蘭花椰菜花隔開兩邊🥦應該係烚嘅,冇乜調味,非常健康

(食到一半影嘅,原諒有啲核突🙈)
米飯用上日本珍珠米,食落粒粒飽滿,唔會一嚿嚿,唔係隔夜飯,軟硬度適中唔會俾醬汁搞到過濕
食完真係又飽又滿足!食淨幾啖飯,食晒所有肉已經覺得自己好勁👍🏻

▶️ 凍檸茶 (+$4)
正常檸茶味道,一開始覺得好甜,但係一邊食個飯一邊飲就覺得好爽🥤甜甜地可以中和返鹹味

對佢有呢個質素感到非常驚喜🤯高質過日式連鎖店Suk___ya /Yoshi__ya
晏晝嚟到好多人買外賣,亦有好多電話落單order,多為富東邨居民熟客
店舖好細,只能容納七位食客,所以我快快脆食完就走人,但都幾鍾意佢啲位全部獨立位,一個人食都唔尷尬🙈

服務OK,姨姨非常勤力,見佢又接電話又落單又出餐,但對我幾nice,我臨走嗰陣順手還返個盤俾佢,佢都有唔該我☺️
唯一係都要等一陣先上餐,因為每個餐都係即叫即整,所以送到上枱先暖笠笠♨️
亦可能因為人手不足問題,即使堂食都要用發泡膠盒同即棄餐具,有啲浪費同唔環保♻️,但都理解

CP爆值!$50食到一個咁巨型足料嘅飯再包飲品真係抵到爛(個人覺得飯抵食過烏冬/拉麵)
呢間真係隱世高質平民小店 (雖然OpenRice有劣評,不過都已經幾年前,所以可能佢改善咗?)個人覺得佢好underrated,好值得支持吓😙
$50 (Lunch)
和風牛肉拼燒雞飯
2021-12-08 1608 views
性價比不高,雞翼豬頸肉麵,即是三餸麵,但是58蚊十分貴,性價比不高,以下是食物圖片。等待時間不長,雖然位置不多,可以使用八達通付款,沒有與店員交流,作快餐店一樣
2021-11-19 1086 views
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻  /5 💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5 🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻/5🛋 環境: 👍🏻👍🏻 /5同朋友跑步之前,搵野食既時候,發現原來未試過櫻子屋,見到個價錢咁抵,就大家諗都唔洗諗入去食啦 ~🍜地獄拉麵配叉燒雞翼 拉麵既賣相都幾吸引, 湯底冇想像中咁辣,都唔會算咸,啲餸黎緊都幾入味,叉燒、流心蛋都滷得夠入味~雞翼出奇地好食整體黎講都幾好食 !
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻  /5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻/5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻/5
🛋 環境: 👍🏻👍🏻 /5

🍜地獄拉麵配叉燒雞翼
整體黎講都幾好食 !
地獄拉麵配叉燒雞翼
2021-11-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-01-08 2033 views
有幫襯過櫻子屋幾次,今次經驗係大扣分⬇️之前感覺還好,就係一間普通既街坊小店,耐唔耐可以食一次。🧐以我過往經驗,每次都要等頗長時間,🤥趕時間唔建議去啦。.之前食過幾次關東煮果啲水準還好,今次見小黑板寫住⭐️新菜式:📍芝士黑毛豬扒拼雞翼或翠肉瓜牛肉卷📍,於是就打算試一試,點知。。。.🔸芝士黑毛豬扒拼翠肉瓜牛肉卷,配咖喱汁盛恵 💲54.當我一打開個飯盒,我呆左幾秒,係一個好空虛既飯盒,旁邊朋友都話係咪比人食左幾舊😂😂於是我拎住個飯盒走翻去問店員🤥呢個菜式係咪就係咁,😅佢答我:呢個飯係咁架啦~芝士黑毛豬扒原來係得兩小舊🥺🥺🥺加上厚粉,豬扒既肉係少之有少,😣😣而且肉質太乾,😟芝士都無咩特別咖哩汁係入面當中最好既,味道ok,,但配料始終都係孤寒,得兩舊薯仔🥔😅😅.菜名好長,但同份量味道係反比😔😔😔感覺好無誠意既所謂新菜式。。。
🔸芝士黑毛豬扒拼翠肉瓜牛肉卷,配咖喱汁
盛恵 💲54

2021-01-06
2020-12-23 1066 views
東涌富東邨街市細細一間日式餐廳堂食位置不多,多數外賣但估唔到咁好食! 「芝士黑毛豬扒套餐」$54係新推出產品仲配「肥牛翠肉瓜」同野菜等左大約10-15分鐘時間但食完就覺得係值得等待!因為個芝士原來係釀左係豬扒入面!而且係吉烈黑毛豬扒!但略嫌得2舊豬扒唔夠喉😣好在仲有個配菜「肥牛翠肉瓜」係燒肥牛包住燒翠肉瓜! 好讚!至於,飯係珍珠米加燒汁! 成個飯食得津津有味!下次有機會一定會再食!
東涌富東邨街市
細細一間日式餐廳
堂食位置不多,多數外賣
但估唔到咁好食!

「芝士黑毛豬扒套餐」$54
係新推出產品
仲配「肥牛翠肉瓜」同野菜
等左大約10-15分鐘時間
但食完就覺得係值得等待!

芝士黑毛豬扒套餐

因為個芝士原來係釀左係豬扒入面!
而且係吉烈黑毛豬扒!

但略嫌得2舊豬扒唔夠喉😣

好在仲有個配菜「肥牛翠肉瓜」
係燒肥牛包住燒翠肉瓜! 好讚!

至於,飯係珍珠米加燒汁!

成個飯食得津津有味!
下次有機會一定會再食!

2020-12-20
Type of Meal
Dinner
芝士黑毛豬扒套餐
2020-06-30 1569 views
我和老公在東涌住,常常找不同的外賣回家吃。 這家櫻子屋位於東涌商場,由東涌地鐵站行幾分鐘就到,非常方便。他們的老闆超細心,我仔仔坐在高凳上,老闆不停的叫他小心,特地送上一杯暖水,還需要用膠樽因為怕小朋友打破玻璃瓶弄傷小手。餐牌上有各式各樣的日本觸式便當, 選擇良多。 我老公每次也喜歡點這個天婦羅蝦雞扒便當。 不要看小這客樓面面積小小的本地小店, 他們的炸工一流。 天婦羅蝦外面的bread crumbs 脆卜卜,熱辣辣,每次也是 即叫即炸,皮薄餡靚。 炸蝦也頗新鮮爽口, 咬落去層次感豐富。另外雞扒用燒汁煎香, 雞皮非常香脆, 雞扒肉質嫩滑, 配搭起熱辣辣的白飯, 就是我老公所謂男人的浪漫了。🤣再加杯淡淡清香的綠茶, 沖淡一下油膩感, 真是大滿足。我相信我們將來也會繼續光顧,再試他們menu上其他日式速食便當。

餐牌上有各式各樣的日本觸式便當, 選擇良多。

1976 views

我老公每次也喜歡點這個天婦羅蝦雞扒便當。

再加杯淡淡清香的綠茶, 沖淡一下油膩感, 真是大滿足。

• 天婦羅蝦雞扒便當
2020-02-01 1246 views
呢間櫻子屋開左好多年,記得中學個陣成日買黎做外賣🥡。印象中味道不錯,剛好人吾多,見有地獄拉麵🍜就決定停下腳步👣試下有沒變。地獄拉麵🍜配雞翼豬頸肉流心蛋:首先買相吸引,用上煲湯既紫菜,吸曬辣湯既精華,濃而不咸。流心蛋反而滷水得好入味,但流心效果不足,味道偏咸。豬頸肉好煙韌,好有咬口,肥瘦適中,帶有點點甜味。湯頭夠曬辣,好比譚仔小辣程度,比較嗆口,拉麵面質有質感,較硬身。吉列蝦肥牛翠玉瓜雙併飯配野菜:吉列蝦炸粉吾厚,炸得酥脆無比,另淋上泰式辣醬,好惹味。肥牛包住翠玉瓜,翠玉瓜肉質甜,好多汁,充滿牛油🧈香氣,另配上燒汁,完美地配塔。跟餐麵豉湯:好足料,有豆腐海帶,熱辣辣。總結:價錢公道 味道好推介日式地獄拉麵🍜 嗜辣者必試

地獄拉麵🍜配雞翼豬頸肉流心蛋:

吉列蝦肥牛翠玉瓜雙併飯配野菜:

跟餐麵豉湯:好足料,有豆腐海帶,熱辣辣。

總結:
價錢公道 味道好
推介日式地獄拉麵🍜 嗜辣者必試

2019-11-23 927 views
套餐選擇貴精不貴多,有飯或拉麵,價錢公道, 套餐包熱麵豉湯或熱綠茶。地方少少可以坐十一人地獄拉麵配叉燒雞扒溫泉蛋$57叉燒雞扒也很入味, 日本式叉燒四大片。 半隻流心溫泉蛋, 麵質彈牙, 湯底辛辣, 味覺大刺激生姜板燒魚套餐$52一碗珍珠米白飯,再加食材豐富的配料…西蘭花, 白椰菜花, 黃紅椒, 紅蘿蔔, 紫菜絲, 蔥絲, 再加調味好的多片煎魚塊, 魚塊肉質新鮮, 沒有雪藏感覺, 估唔到咁好食,而且大大碗,非常飽肚小店,無論老闆員工都非常好禮貌實在值得多多幫襯支持小店
套餐選擇貴精不貴多,有飯或拉麵,價錢公道,
套餐包熱麵豉湯或熱綠茶。

地方少少可以坐十一人

地獄拉麵配叉燒雞扒溫泉蛋$57

生姜板燒魚套餐$52

小店,無論老闆員工都非常好禮貌

實在值得多多幫襯

支持小店
  • 生姜板燒魚飯
2019-10-15 602 views
今日行左富東街市一個圈,都捻唔到煮乜好,所以决定係街市附近睇下有咩食。原來街市附近都有好多小店,最後我揀左•櫻子屋•餐廳位於富東街市斜對面。門面簡潔,內裏裝修亦十分簡陋,只有幾張枱。一睇個餐牌,通常都會即刻捻起吉野家😅因為都係賣差唔嘅野。我揀左我平時係吉野家食開嘅和風牛肉飯,睇下有咩分別先😋✨和風牛肉飯 $39 包麵豉湯啲飯有啲硬,好似唔夠水煮咁,我覺得好難食。牛肉就不過不失,但係有啲乾,冇乜肉汁。唔會想再光顧。
原來街市附近都有好多小店,最後我揀左•櫻子屋•

一睇個餐牌,通常都會即刻捻起吉野家😅
因為都係賣差唔嘅野。

我揀左我平時係吉野家食開嘅和風牛肉飯,睇下有咩分別先😋

✨和風牛肉飯 $39 包麵豉湯

啲飯有啲硬,好似唔夠水煮咁,我覺得好難食。
牛肉就不過不失,但係有啲乾,冇乜肉汁。
唔會想再光顧。
2019-08-17 621 views
第一次試同事口中嘅假「吉」,= 假嘅吉野家╮( ̄▽ ̄"")╭裏面賣嘅都係日式嘢,例如日式牛肉飯,溏心蛋唔知拼咩嘢飯(個combination有啲怪,所以完全記唔到),有拉麵有烏冬(>^ω^<)由於係第一次食,於是我就試咗最大路嘅雞扒,照燒雞扒烏冬($39包一杯送嘅飲品,但我要凍檸茶,就加多$3),應該冇死錯人啩。等咗都幾耐,大約十分鐘,可能因為lunch time啦。嗰度有十個堂食嘅位,但得小貓三幾隻,不過門口就塞滿人等外賣。拎到返公司,本來都有啲擔心個湯冇晒,不過烏冬好好多。雞扒有五六切件,又有一條獅子狗卷,啲料算係好豐富。湯,好鮮唔太咸,平日唔愛飲湯同唔愛食紫菜嘅我,都飲咗幾啖,其實啲湯加紫菜都真係好搭。烏冬質感好,唔太糊口,爽滑 ( ´▽` )ノ可以再試,下次試吓佢嘅飯。
第一次試同事口中嘅假「吉」,= 假嘅吉野家
╮( ̄▽ ̄"")╭

拎到返公司,本來都有啲擔心個湯冇晒,不過烏冬好好多。

照燒雞扒烏冬  +  凍檸茶

雞扒有五六切件,又有一條獅子狗卷,啲料算係好豐富。

照燒雞扒烏冬

烏冬質感好,唔太糊口,爽滑 ( ´▽` )ノ

可以再試,下次試吓佢嘅飯。
照燒雞扒烏冬  +  凍檸茶
照燒雞扒烏冬
2019-06-27 488 views
放假百無聊賴,入東涌諗住行吓outlet啦,當然血拼前梗係要補充體力,第一次試吓依一間櫻子屋,入到去店舖細細,一眼睇晒,咁就望吓餐牌食咩啦。揀咗個牛肉翠玉瓜卷拼燒雞扒飯,點知間鋪頭糖食都係用發泡膠,係幾唔環保嘅,可能係省卻洗碗嘅成本啦,其他廢話唔講啦。個牛肉翠玉瓜卷又整得幾出色,食到翠玉瓜嘅爽甜又有牛肉嘅味道,兩隻加埋嘅配合真係好夾,燒雞扒嫩滑,但係就醃料不足唔太夠味,加埋杯凍檸茶,成個餐$53 ,整體來講不過不失啦,支持小店
2019-03-30 585 views
下晏4點見想食個下午茶行過見價錢OK 就嗌個牛肉烏冬+凍檸茶少冰少甜。結果杯檸茶仲有半杯冰,因為飲太凍肚會唔舒服嘅關係唯有問佢拎個杯裝冰。收銀女人走出黎指責我地唔環保,話我地應該叫佢再比少d冰,試問我第一次食點知佢少左冰都仲有半杯呢。佢地本身已經用即棄發泡膠兜,膠杯,仲有用紙包住嘅飲管,試問佢若果唔比咁多冰,我又何需問佢攞器皿裝。店裡面仲有空枱,收銀女人隔左一分鐘又再走出黎話一餐一凳,語氣就似我地阻住佢做生意,態度好黑人憎。湯底味精,牛肉好騷。我只係黎食個麵做下午茶,竟然變成又唔環保又阻人做生意,真係無奈。
下晏4點見想食個下午茶
行過見價錢OK 就嗌個牛肉烏冬+凍檸茶少冰少甜。

湯底味精,牛肉好騷。