2014-04-30 1244 views
上次同同事到過鄰店意大利餐廳, 驚喜地發現這間主打抺茶甜品既餐廳, 再睇睇店名"京都抹茶屋", 櫥窗擺滿了京都的抹茶葉, 抹茶粉, 甜點........睇睇餐牌, 有好多日式定食, 還有日式丸子甜點及綠茶雪糕飲品, 甜品凍櫃還有幾款綠茶甜品: 綠茶紅豆慕絲杯 / 綠茶芝士蛋糕 / 綠茶卷蛋 ..........大家好興奮地話下星期要來食lunch.  但我已等待不及, 即刻外賣2件甜品回公司試試: 綠茶紅豆慕絲杯 / 綠茶芝士蛋糕 (忘記了影相), 賣相好不錯, 顏色好深綠, 看來不錯, 滿懷期待的一試..........噢!! 咁少綠茶味既........綠茶慕絲杯都有少少, 但芝士蛋糕既勁黏口又無綠茶味道, 餅面既raspberry又出水唔新鮮.  反而伴在旁既正方型綠茶凍既綠茶味較出, 但都不致於叫濃.  即刻上網睇這店資料才知是鴻星集團, 心想做開中式酒樓突然開間日式店都未必正宗. 但見網評綠茶雪糕最好食, 我們都決定來一試.我們12點便到達沒有客人, 餐牌主要食自組套餐, 揀一款定食飯或麵, 再加不同價錢配甜品或飲品, 選擇都頗多, 每個餐都大約70幾80元都不便宜, 再加上

我們12點便到達沒有客人, 餐牌主要食自組套餐, 揀一款定食飯或麵, 再加不同價錢配甜品或飲品, 選擇都頗多, 每個餐都大約70幾80元都不便宜, 再加上食物既水準, 更加覺得貴.
滑蛋吉列豬扒飯
雞扒烏冬
吉列炸蝦烏冬
綠茶芝士蛋糕 / 綠茶卷蛋
乳酪綠茶雪糕特飲
乳酪綠茶雪糕拼日本紅豆丸子
Other Info. : 再式光顧, 滿心期待綠茶雪糕, 但結果讓我失望, 比起city super內既綠茶雪糕, 這店既真是.......>_<
2014-04-17
$80 (Lunch)