2021-06-22 388 views
餐廳近日於銅鑼灣開分店,地點方便,趁父親節一家人去食餐好既,提前 2 星期已訂位,點知...一步入餐廳,已經覺得毫無服務可言。Reception 一個人都冇,企左幾分鐘,填埋紙仔,期間有 3-4 位 waiter 經過,冇一位主動幫手帶位/通知知客出黎帶位,最後我地自己行入餐廳,左搵右搵先搵到知客帶位。餐廳環境不錯,但可能父親節人流多,冷氣唔夠,座位空間感不足,不斷同後面枱客人撞凳。洗手間衛生亦欠佳。食物方面,整體水準不錯。招牌京滬香酥烤鴨 - 四個人,要半例。師父已片走皮下脂肪,食起黎又薄又脆,但不失油香,皮色吸引,鴨肉不柴。特別一讚餅皮,皮薄透光,食到最後一片仍富彈性與韌性。砂鍋花膠雲吞雞 - 入座即點菜式之一,結果等到埋單前先上,鍋湯其實擺左係我地附近既工作枱差不多 30 分鐘,前後追過 4-5 次單,有無數咁多位 waiter 經過都只係望下煲湯,冇主動幫手分湯,最後講到要 cancel order 先有人分湯上枱俾我地!期望湯有滿滿既骨膠原,結果比想像中稀身,味道係好既,每碗都分到大大塊花膠,但雲吞餡過於結實,皮又過厚,加上等左 1.5 小時追完又追先有得飲,失望多於驚喜。爆
食物方面,整體水準不錯。
京滬香酥烤鴨 (半例)

特別一讚餅皮,皮薄透光,食到最後一片仍富彈性與韌性。
砂鍋花膠雲吞雞

爆汁牛肉煎餅

爆汁牛肉煎餅 - 餅皮煎得香脆,咬落去啲汁多到流晒出黎,有濃濃牛味,肉質鮮嫩。
招牌小籠包

招牌小籠包 - 皮薄餡靚,湯汁鮮味,餡料略嫌鬆散。
酥炸廣島蠔

酥炸廣島蠔 - 粉漿簿,炸得鬆脆,廣島蠔係桶蠔 size,新鮮肥美。

賽螃蟹

賽螃蟹 - 即炒即上,熱辣辣時食,唔加醋都好好味。

弄堂酸辣湯

弄堂酸辣湯 - 夠酸夠辣,略嫌勾茨太重手。

總括,如食物質素有 80-85 分,服務質素只有 20-25 分。
2021-06-20
$350 (Lunch)
Celebration
Father's Day