Sky726

因為要比朋友一個驚喜,所以上網搵到呢間餐廳評價都唔錯,所以一試!希望有個好既下場XD首先我見到上網生日有8折,於是預早一日電話訂位,但當日再打去問,原來又話要經open rice 訂位先可以有生日優惠,本來好失望,但最後佢地都比左discount我,好感動TvT講返野食同環境先因為我訂左9點,其實已經無乜客,同埋預先留左位,所以好開心有窗口位望下夜景,但我覺得餐廳太光猛,唔夠暗無乜candle night dinner 情調,而且室內太光,反射之下其實睇唔到夜景,希望以後可以較返燈光暗d。然後點左飲品,因為見其他人點左,我又點左sliver screen一如網上照片,靚,味道是咖啡,其實無飲開咖啡唔識評論,而爆谷係上面好得意,爆谷味道好甜,咖啡清淡,不太over , 都ok朋友點左杯啤酒,我無影相,但佢話有蜜糖味,好正!超喜歡,佢開心我都好開心。之後又係點左open rice 其他人介紹的溫菜沙律,全部都半熟,但好似係焗熟的,好香,又入到口唔會太硬,唯獨紅菜頭係凍,有點怪。兩個人share一碟都好夠,份量完全唔係正宗法國菜XD 因為正宗法國菜係得兩淡就食哂!岩香港人口味。佢地上菜真

講返野食同環境先

佢地上菜真係上完一碟先再上一碟,慢慢上,唔會好似其他餐廳咁一次過order就一次過上哂,搞到好似食放題咁都唔能夠慢慢品嚐,所以我好喜歡佢地step by step既上菜方法,其實呢個係好基本既要求,但幾乎一般香港餐廳都唔會理你,乜都上哂務求你快d食飽好走。

第一道上菜的是慢煮鵪鶉, 非常細隻XD
但因為我地兩個不太肚餓,所以輕食是Ok
切開佢,裡面釀左洋蔥同菇菌?唔識分,但係是有料的,無乜肉食,所以唔可以評價佢既肉質,因為真係好少肉!而釀料混埋一起都可以,正常之作,無咩驚喜。
但賣相是有趣的

接著黎係慢煮麵豉三文魚,全部都係open rice 既食客推介的XD 因為驚亂叫野會中伏,所以其實我個食評同其他人食既野差不多
慢煮三文魚我feel到佢裡面係半熟,未係全熟,入口甜甜地,要合埋眼細味品嚐先食到佢三文魚油香同少少香甜味,我唔識分個甜味係咪麵豉但覺得幾好味,不過無乜大驚喜,唔算驚為天人,但可以接受。
影相好細舊,但其實又唔算係非常細,都有手掌咁大架,隻碟超大XD

最後因為我已經一早訂位時同職員講左生日朋友的名字,所以我只要order甜品佢自然會幫我寫上happy birthday , 好鬼醒,果然不負所望,點左個甜品糖煮啤梨,佢真係上碟時已經寫好happy birthday 同人名仲要點埋蠟燭比我地當生日蛋糕咁吹,好細心好sweet, 服務態度又好親切,咁當然我本身都好有禮貌啦hehe.
最後就係許願吹蠟燭❤️
整體氣氛不錯啊!

食物味道就可以再進步d, 畢竟標榜法國菜,水準一定要係有色香味,隻鵪鶉無乜肉係差左d, 瘦到得返層皮咁;D 要再選料好d, 加油。

2016-05-22
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday