2007-10-22
因為晏晝食左tea,夜晚唔係咁餓,所以特登o黎呢度食晚飯,因為早知佢份量好細我地兩個人叫左一碗雲吞面($21),蝦子撈面($32),一碟蠔油菜心($11)同一支汽水($8).雲吞面, 有四粒雲吞,d蝦幾爽口,面亦食得出同一般粉面鋪唔同,彈牙得o黎又幾香,整體味道絕對不遜於鏞記!!!只可惜係份量有點少,始終地區係佐敦唔係中環~蝦子撈面, 叫左先發覺死啦~點解唔係叫蠔油蝦子撈面o既?!不過好彩,油菜果度叫左,唔會點得哂,所以可以撈o的落面度. 呢碟撈面一上枱,賣相麻麻,細細碟,面上勁多蝦子,加左少少上湯同蠔油,一食入口,噢~~~好好味呀~~~面身唔會太硬,但又夠彈牙.蠔油(值一蚊的)好味再加埋大量蝦子的鮮味,只計味道的話,我相比滿分佢,我覺得美中不足的是貴左d菜心,都唔錯,十蚊碟,份量ok,加多一蚊有碟蠔油,呢一蚊絕對值得比,因為佢同一般粉面鋪食到的明顯係高一皮一間好食的面店,但如果好太食的人,就真係要預起碼四五十蚊一個人啦