2023-09-25 1014 views
坐低先奉上了功夫茶,為一餐飯做好預備~ Menu 都有好多嘢要啲時間慢慢揀下~精挑細選咗以下幾味:鵝三寶(鵝肉,鵝肝同埋鵝腸),呢個滷水好食~鵝肉唔鞋又夠曬入味,鵝肝好香好絲滑完全唔會一口粉,鵝腸爽口唔太肥但依然甘香,連墊底嘅豆腐都唔錯。點少少點醋相得益彰汕頭煎蠔烙 好脆卜卜,份量十足啊!而且鮮味唔油膩蠔仔方魚肉碎粥 蠔仔飽滿,加埋方魚嘅調味令粥底更加鹹鮮然後我哋想叫個菜,春菜未食過就問下姐姐係咩嚟,之後佢話係苦苦哋澀澀哋㗎… 咁我哋怕苦就要咗沙茶牛肉炒芥蘭,個芥蘭雖然爽脆但係都係苦嘅 😂 成個蔬菜menu 苦瓜, 春菜, 芥菜,芥蘭都係苦嘅… 唔知係咪佢哋嘅潮州特色啦。沙茶牛肉幾好食而且都多料但淨食就就有太鹹口(配飯可能好啲)===========吐糟分隔線============食物都正常,但埋單時一開始碌錯咗 card... 幾百蚊變咗二千幾,睇到眼都突同嚇到個心到離一離,食飯如果唔 check單同碌card單嘅就大鑊啦。依家越嚟越多分店,食物 Ok環境係靚咗 (敗筆係要去店同層個商場廁所,然後個廁所係沖唔都水 -___- 但呢個唔關間舖事嘅)但反而個感覺無以前新蒲崗嗰時咁開心,
坐低先奉上了功夫茶,為一餐飯做好預備~
Menu 都有好多嘢要啲時間慢慢揀下~精挑細選咗以下幾味:

鵝三寶(鵝肉,鵝肝同埋鵝腸),
汕頭煎蠔烙 好脆卜卜,份量十足啊!而且鮮味唔油膩
蠔仔方魚肉碎粥 蠔仔飽滿,加埋方魚嘅調味令粥底更加鹹鮮
===========吐糟分隔線============

依家越嚟越多分店,食物 Ok環境係靚咗 (敗筆係要去店同層個商場廁所,然後個廁所係沖唔都水 -___- 但呢個唔關間舖事嘅)但反而個感覺無以前新蒲崗嗰時咁開心,啲 staff 有d hard sell(不停叫你叫海鮮嗰啲啦),服務態度就一般,整體就有小小掃興啦

事後小插曲,話説懶惰如我係經 Openrice 網上訂位嘅,個訂位除咗 Rice Dollar 係無折頭。但事後佢哋話我無出席,咁我正常就同 Openrice 方面反映返啦,之後店鋪即刻好熱心地 message 我,問我拎單 record 又問我幾位光顧。呢個事後嘅突然受寵若驚呀真係… 😂
2023-09-18
$260 (Dinner)