2023-05-15 935 views
有次同朋友去開佐敦,佢推介咗我試呢間樓上Cafe - Sense Cafe,位置正正就喺出名食「光速餐」嘅澳牛嘅對面,非常之易搵,因為喺樓下望上去就見到玻璃上面有餐廳名~ 餐廳嘅標誌裝飾就係假植物牆,仲有幾隻pepe公仔💚我同朋友總共叫咗兩個Dinner Set,每份都包咗餐湯、沙律、主食同埋飲品,我哋仲另加咗一份窩夫🧇 當晚嘅餐湯係蘑菇湯🍄 個湯唔係落忌廉煲嗰種好竭嘅質地,而係稍為稀啲,見到有超多蘑菇碎,不過唔算好濃菇味🫢 而沙律就係凱撒沙律🥗啲菜非常新鮮爽脆,仲有啲脆卜卜嘅麵包粒同煙肉粒👍🏼•🥢 雞胸黑松露野菌意大利飯 $138 (Dinner Set)呢個有啲驚喜🤩 個雞胸好嫩,嫩到用叉都輕易撕開,食落一啲都唔嚡而且無怪味,調味啱啱好👍🏼意大利飯超大份,食落黑松露味幾香,仲有好多款菇片同少少芝士,呢個飯嘅菇味比蘑菇湯更加濃郁🤤 醬汁好多同埋比較竭身,但整體都唔會好膩,我仲忍唔住一啖接一啖咁食晒成碟🫢 但呢個份量大到應該夠兩個細食嘅女仔share😆•🥢 蒜香露筍牛柳絲扁意粉 $118 (Dinner Set)上菜嘅時候牛柳絲堆晒喺面頭, 份量幾誇張🤣 不過肉質有啲嚡😬 蒜香味唔係幾
蘑菇湯

雞胸黑松露野菌意大利飯

上菜嘅時候牛柳絲堆晒喺面頭, 份量幾誇張🤣 不過肉質有啲嚡😬 蒜香味唔係幾夠,呢個意粉比起意大利飯嘅調味淡唔少,食完意大利飯再食佢直頭係無味🫢 呢款失色咗啲~
蒜香露筍牛柳絲扁意粉
蒜香露筍牛柳絲扁意粉

🥢 朱古力窩夫 $98
食完正餐就心思思想食埋甜品,所以就叫咗個窩夫同朋友share~睇圖以為係croffle,點知嚟到只係普通窩夫🙈
由製作至上菜都聞到好香蛋味,窩夫表面微脆,入面軟熟得嚟有少少煙韌口感,都幾好食👍🏼 再加埋大量oreo餅碎、brownie碎、大量朱古力醬同埋cream,都幾豐富,但貪心嘅我就覺得如果有多一球雪糕就更滿足喇🤤😆

📸 Iced Mocha +$18
📸 是日果茶 🆓