2017-02-17 1345 views
近排食得太heavy,要食返啖粥清下腸胃。因為淘大已經冇咗粥舖嘅關係,最近都要行到去得寶嘅海景粥店。唔經唔覺,原來海景粥店只係得返四間分店⋯睇嚟粥舖呢個產物都已經買少見少,講起都有啲掛住以前牛下嘅粥舖粟米豬潤粥$45,不愧係生滾粥,外賣拎到返屋企都仲滾熱辣,加左粟米蓉令到個粥底濃味得嚟帶啲甜,米煮得好綿,厚切豬潤有成五、六片。艇仔粥$33,粥底與豬潤粥不一樣,較淡口亦較細碗,但依然足料。炸兩$21,油炸鬼並非即炸,所以較淋身。炒麵$17,夠乾身不太油,有蔥絲、牙菜和椰菜絲,味道不錯。對個人而言,豬潤粥底越吃便越覺得太咸,最後吃不下了。而因我本身酷愛炸兩和炒麵(仲有得賣已經好難得⋯),對此要求不高,以連鎖店的質量來說已感滿意。

粟米豬潤粥
艇仔粥
炸兩$21,油炸鬼並非即炸,所以較淋身。
炸兩
炒麵$17,夠乾身不太油,有蔥絲、牙菜和椰菜絲,味道不錯。
炒麵
2017-02-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
炸兩
炒麵