2021-10-14
近日同朋友行海港城經過e間,食海南野嘅餐廳,就試一試。餐廳有部分座位可以望到海景,都幾寫意☺️,裝修方面沿用返深色胡桃木作為主調😍店員仲會比每枱有熱茶,係荔枝烏龍茶😊睇返餐牌,有新加坡,馬來西亞,同滷水野都有,仲有串燒等。我地點左以下:🥰🌸海南雞飯海南雞飯係一個套餐,入面包左海南雞,湯同油飯。海南雞肉質嫩嫩有鮮味😋👍🏻油飯帶少少薑味,吸收左雞汁但又唔會油🤤🌸椰香海鮮喇沙海鮮喇沙超足料,入面有魚片,大蝦,鮮魷,好新鮮,大蝦好大隻,肉質結實彈牙🤤喇沙入面有米線同米粉,吸收左椰香海鮮湯汁,好入味👍🏻🌸獅城脆蝦卷蝦卷有少少似我地平時嘅腐皮卷😍入面有蝦膠,口感外脆肉軟😋🌸沙嗲串燒(牛肉&豬肉)串燒方面,我地揀左2款沙嗲串燒,味道似馬來西亞沙嗲,甜甜地香料味重。牛肉燒得剛好,豬肉口感爽口😆🌸海燕窩燉椰皇燉椰皇係用新鮮椰皇水同海燕窩一齊即時燉😍啖啖海燕窩都有清甜味。🌸檸檬🍋薏米水薏米水甜度適中,清潤😍
🌸海南雞飯
🌸椰香海鮮喇沙
🌸獅城脆蝦卷
蝦卷有少少似我地平時嘅腐皮卷😍入面有蝦膠,口感外脆肉軟😋
🌸沙嗲串燒(牛肉&豬肉)
🌸海燕窩燉椰皇
🌸檸檬🍋薏米水
薏米水甜度適中,清潤😍