韓珍我哋都係我哋一班同事經常幫襯嘅食店,堂食質素係好穩定,份量又好豐富,係幾唔錯嘅食店,我哋 keep 住個月月都幫襯幾次。近來唔知係咪因為疫症,所以設有最低消費,規定每人至少要叫一個餐。哩個我哋明白嘅,但係點解落單時唔講呢?細食嘅女同事經常都係兩個人 share 一個餐,依家話唔得,但係我哋四個人落叫三個餐,侍應完全無提過。跟住兩個餐到咗,第三個餐差唔多佢哋食完先嚟到,咁都算啦,反正我食得快。點知,等到我都食完啦,侍應先攞住 menu 走埋嚟話有最低消費!小姐,唔係等大家食飽先講呀嘛?咁無法啦,我哋又唔想同你嘈,lunch 大家都趕時間,我哋就叫個鮑魚人參雞打包啦!我真心覺得佢個人參雞唔錯,我先至叫,唔係求其搵個最平嘅餐填數。點知返到去發現個人參雞真係唔係幾得,你幫我折埋骨,我真係感謝你嘅,但係碗嘢“杰”個碗粥,所以嘢溶溶爛爛咁塞落個碗度就算,我加水煮都㗎唔掂,唔好話跟佢用微波爐翻叮,根本見到完全唔想食。你要我俾多個錢,保障你收入,你至少俾啲食得嘅嘢我,咁樣真係好浪費食物。相中已經加咗一飯碗水再加熱嘅樣………

相中已經加咗一飯碗水再加熱嘅樣………