2018-07-30 2527 views
最近同朋友係佐敦行完街,就揾左間餐廳諗住食火鍋放題。之後發現除左打邊爐任食外,原來仲有得食網燒海鮮/牛肉, 又真係好抵喎! 啱哂眼闊肚窄又鍾意試多幾款嘅我地。最終我地揀左 “網燒海鮮” . “網燒海鮮”包一碟 “海鮮併盤”, 包括有北海道帆立貝, 海蝦, 八爪魚, 大細蜆貝, 智利青口 & 花螺.  基本上每款海鮮的質素基本都唔錯, 都OK新鮮同大隻. 特別係帆立貝 & 海蝦, 前者大隻彈牙又鮮味, 後者爽口彈牙又鮮甜. 食完網燒海鮮, 就輪到打邊爐啦! 半自助式的火鍋, 除左可以係食物紙上ORDER火鍋料外, 餐廳內仲有一排大雪櫃, 可以俾客人自助式領取一啲火鍋料.  有新鮮菇類,木耳,蓮藕片,腐竹,魚腐, 牛栢葉, 魷魚, 肉丸, 腸仔, 南瓜, 冬瓜, 娃娃菜, 菜心等等… 全部都係用膠碟裝住一份份咁, 四四正正唔會亂七八糟. 粉面冷櫃: 有拉面, 烏冬, 粉絲, 薯粉…等等 自助醬料區, 多款的醬汁可供自由混醬. 火鍋只係包一般的火鍋湯底. 但最近做緊優惠, 只需在座每位客人都LIKE 餐廳 FB 的話, 就可以免費將湯底升級為 “冧酒火焰加勒比海鮮鍋” 或者 “

食完網燒海鮮, 就輪到打邊爐啦!

粉面冷櫃: 有拉面, 烏冬, 粉絲, 薯粉…等等

自助醬料區, 多款的醬汁可供自由混醬.

火鍋只係包一般的火鍋湯底. 但最近做緊優惠, 只需在座每位客人都LIKE 餐廳 FB 的話, 就可以免費將湯底升級為 “冧酒火焰加勒比海鮮鍋” 或者 “蒲頭鍋”. 有咁好的優惠我地當場唔會執輸啦, LIKE 完 FB後我地就升級左個 “冧酒火焰加勒比海鮮鍋” .
“冧酒火焰加勒比海鮮鍋” 的湯料非常豐富,有海蝦,墨魚仔,帆立貝,蜆,青口同埋什菜等。而個湯底除左係用左鮮蝦湯加馬利安醬外,仲加入左冧酒。鍋底加入冧酒後再點火,雄雄的火焰非常有氣派。等火熄左後最後加入湯底,蕃茄味配搭鮮蝦湯,感覺似飲緊西式什菜湯的味道。

蒲頭島牛肉併盤 包括左有美國肥牛, 牛脷托,一口肥牛等,每樣少少地試下味,啱食的話可以每款單獨另外再ORDER.

是日海鮮(蜆)+鬼馬蝦膠+ 鮮蝦雲吞+午餐肉
 蜆雖然唔大隻,但都幾甜;鬼馬蝦膠脆卜卜;鮮蝦雲吞都算新鮮,蝦粒彈牙。

沙爆魚肚+牛心頂+花枝片+一口帆立貝
 牛心頂口感非常爽,雖然冇咩味道,但口感幾特別;花枝片鮮甜彈牙;

花雕鮮雞件+胡椒豬肚+脆鯇魚骨腩+蒲頭島手打鮮五寶丸
 雞件鮮嫩;鯇魚骨腩口感脆;手打鮮五寶丸都幾彈牙爽口,唔錯。

小食區:有春卷,燒雞肉串,滷水雞翼,燒賣等。。。
 春卷炸得好香脆,入口脆卜卜;雞肉串啲醬汁甜甜地,雞肉軟滑唔會老;而雞翼就得滷好入味但又唔會好鹹,仲好腍,幾好味。

甜品區: 有中式糖水 (椰汁西米露, 腐竹雞蛋糖水 & 綠茶芋泥餅) 亦有 西式甜品 (軟雪糕)

綠茶芋泥餅薄薄地, 外層帶點微脆, 白芝麻很香口. 而裡面的芋頭蓉口感好細滑, 淡淡的芋頭香又唔會太甜, 幾好味~

仲有多種類的不一樣的飲品. 有汽水, 果汁, 熱茶, 果茶, 花茶, 中式涼茶 等等…

Type of Meal
Dinner